НОВИНИ

Европейската космическа агенция публикува първата част от звездния си атлас

европейската космическа агенция публикува първата част звездния атлас
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:26, 16.10.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Европейската космическа агенция публикува първата част от свой мащабен проект за изготвяне на космически атлас, съобщава ДПА. Генералният директор на космическата агенция Йозеф Ашбахер и директорът на научния отдел Карол Мъндел представиха раздела от бъдещата космическа карта по време на Международния конгрес по астронавтика в Милано.

Първата част на атласа съдържа комбинация от стотици наблюдения, направени от европейския космически телескоп "Евклид" в продължение на две седмици през март и април тази година. Тази мозайка представлява около 1% от участъка от небето, който телескопът се очаква да картографира в продължение на шест години.

Проектът има за цел да създаде най-голямата триизмерна карта на Вселената, правена досега, като наблюдава милиарди галактики на разстояние до 10 милиарда светлинни години в обхвата на повече от една трета от небето.

Представеният сега участък от южното небе заема площ, съответстваща на 500 пъти повърхността на пълната луна, обясниха от ЕКА. Картата съдържа около 14 милиона галактики, както и десетки милиони звезди в нашата собствена галактика - Млечния път.

"Това фантастично изображение е първата част от картата, която ще разкрие повече от една трета от небето в рамките на шест години", каза Валерия Петорино, учен по проекта "Евклид".

Космическият телескоп "Евклид" беше изстрелян през юли миналата година. Той е оборудван с две камери - една за видимата светлина и втора за близкия инфрачервен диапазон на вълните. Камерите ще заснемат движенията и формите на галактиките, което ще помогне за оценка на разстоянията между тях.

"Евклид" ще изследва как се е разширявала Вселената и как се е формирала структурата й през космическата история, разкривайки повече за ролята на гравитацията и естеството на тъмната енергия и тъмната материя", пише в уебсайта на Европейската космическа агенция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха личен багаж с над 380 монети и накити на "Калотина"
Задържаха личен багаж с над 380 монети и накити на "Калотина"