НОВИНИ

Европейската прокуратура разследва измама за 2,6 млн. евро в България

Запорирано е имущество във връзка с проект за водоснабдяване

Европейската прокуратура разследва измама за 2,6 млн. евро в България
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:53, 26.08.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Офисът на Европейската прокуратура в София е осигурил запор на авоари в рамките на разследване на проект на стойност 2,6 млн. евро, включващ дейности по водоснабдителната мрежа на община в България, финансиран от ЕС. Разследвани са длъжностни лица и кмет, заподозрени в измама, ощетила бюджета на ЕС, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Европейската прокуратура.

Софийският апелативен съд наложи запор на недвижими имоти и превозни средства по искане на Европейската прокуратура, принадлежащи на разследваните заподозрени. Запорирани са седем сгради с обща площ 1956 квадратни метра, както и три превозни средства, с цел компенсиране предполагаеми щети, нанесени на бюджета на ЕС.

Целта на проекта е била реконструкция на водоснабдителната мрежа и водохранилището на община в България, финансиран от българския Държавен фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони на ЕС на стойност 2,6 млн. евро (5,2 млн. лева).

Открити са доказателства за измама при изпълнението на договора, възложен на частни дружества. Държавните служители от фонда са заподозрени, че са сключили фалшиви споразумения с кмета и тези дружества, за да завишат цената на строителните дейности и да натоварят с надценка разплащателната агенция.

Смята се също така, че държавните служители са съставили документи с невярна информация, удостоверяващи, че всичко в договора е било завършено в определения за това срок, които след това са били представени на ДФЗ, за да се получи финансиране от ЕС. Сред заподозрените са и експерти от отдела на общината, който е контролирал строителните дейности. Един от заподозрените се разследва и за пране на пари. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на противното в български съдилища.

Европейската прокуратура е независим орган на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу бюджета на ЕС. 

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си Свен-Йоран Ериксон
Отиде си Свен-Йоран Ериксон