НОВИНИ

Европейски и местни избори в Румъния

Румънците ще гласуват на 9 юни

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:00, 22.02.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
европейски местни избори румъния
Слушай новината

Управляващата коалиция в Румъния реши да слее изборите. На 9 юни ще се проведе европейски и местен вот. Двете партии в управлението решиха също да излязат с обща листа за изборите за Европейски парламент.

Избори "2 в 1" - след няколко кръга от преговори лидерите от управляващата коалиция, в която влизат Социалдемократическата партия и Национално-либералната партия постигнаха компромис за изборния календар.

"Решението на коалицията е да обедини двата вота - европейския и местния. На местните избори всяка партия ще се яви самостоятелно, а на изборите за Европейския парламент ще имаме обща листа", заяви Николае Чука, лидер на либералите.

Опозицията реагира остро.

"Предложеното сливане на изборите е престъпление срещу демокрацията. Това, което искат, е създаването на обща партия. Това е кражба. Играят си с румънската демокрация. Залагат бъдещето на Румъния", допълни Каталин Друла, лидер на "Съюз за спасение на Румъния".

До края на годината в Румъния ще се проведат също президентски и парламентарни избори. Предложението и те да се слеят отпадна.

"Освен сливането на изборите решихме също кога да се проведат президентските и парламентарните избори. За президентския вот имахме няколко варианта. Заради започването на учебната година на 15 септември решихме двата тура да бъдат на 8 и 22 септември", каза още Марчел Чолаку, премиер на Румъния.

Парламентарните избори в Румъния ще бъдат на 8 декември. Сегашният президент Клаус Йоханис, който заема поста втори мандат, няма право да се кандидатира.

Според социологическите проучвания фаворит за президентските избори е заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана. Най-вероятно основният му претендент ще бъде сегашният премиер Марчел Чолаку.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова: Вярвам, че нашите атлети ще допишат златната ни история (ВИДЕО)
Стефка Костадинова: Вярвам, че нашите атлети ще допишат златната ни история (ВИДЕО)
Лишен от свобода почина след бой в Бургаския затвор
Лишен от свобода почина след бой в Бургаския затвор