НОВИНИ

Европол: Българи са основният двигател в мрежи за трафик на хора в ЕС

Това показват данните в доклад на Европол, представен днес

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:36, 05.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Българи, румънци и сърби и украинци са основните участници в престъпните групи в Европа, които контролират трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Крайната цел на трафикантите обикновено са големите държави в Европа като Германия и Франция.

Това сочат данните на доклад на Европол за престъпните мрежи в Евросъюза, представен днес. За първи път Европол прави общоевропейски анализ на най-сериозните престъпни транснационални мрежи в Европейския съюз и техните дейности.

Българите се споменават в групите, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация. По-голямата част от големите престъпни групи в ЕС са транснационални, но има и престъпни групи, които са хомогенни. Италианците се свързват с трафика на наркотици, рекета, трафика на отпадъци и прането на пари.

Румънците обикновено са активни в кражби, поляците в трафик на синтетична дрога и канабис. 25 000 души от 112 националности участват в най-опасните престъпни мрежи в Европа.

"821 са най-опасни престъпни мрежи, действащи днес в ЕС. Знаем кои са те, как са организирани, в какви престъпни дейности участват, как и къде действат, с кого си сътрудничат, с кои други престъпни мрежи се допълват или си конкурират, и какви мерки използват срещу полицията и съдебните органи", каза Катрин Де Бол - изпълнителен директор на Европол.

Голяма част от престъпните групи имат и законен бизнес, най-често в строителството и хотелиерското, като по този начин изпират парите си. Те имат имат и механизми за влияние върху правосъдните системи в държавите и дори върху Европейската прокуратура.

"Реалността е, че криминалните престъпни мрежи заплашват съдии, прокурори, понякога и министри и имат влияние върху националните правосъдни системи. Трябва да намерим отговор на този проблем", посочи Дидие Рейндърс - еврокомисар по правосъдието.

ЕК възнамерява да създаде специална група от прокурори и съдии от всички държави, които да си сътрудничат по-активно в борбата срещу организираната престъпност.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ засилва натиска над Израел за Газа, отварят нови хуманитарни коридори
САЩ засилва натиска над Израел за Газа, отварят нови хуманитарни коридори
Кола се обърна по таван в Пловдив
Кола се обърна по таван в Пловдив