НОВИНИ

Евростат: България и Италия с най-малко затлъстяло население в ЕС

евростат българия италия затлъстяло население
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:44, 21.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Над половината от възрастните в ЕС са с наднормено тегло, сочат първите резултати от Европейско проучване за здравето (EHIS), публикувано днес от Евростат. EHIS измерва здравния статус, детерминантите на здравето и използването на здравни услуги на гражданите на ЕС.

България е сред страните с оптимално среден дял от населението с наднормено тегло – 55%. 40% от българите са във форма на предзатлъстяване, а 2% са под нормата. Като цяло страната ни се намира в златната среда – на 17 позиция от 30 изследвани страни по наднормено тегло, но е на завидното 28-о място по затлъстяване със само 13% в сравнение с лидера в това отношение Словения с 19%. По-малък брой затлъстели хора има само в Италия – 11%.

Делът на възрастните с наднормено тегло варира в отделните държави членки на ЕС, като най-високият дял е регистриран в Хърватия и Малта, където 65% от възрастните са считани за хора с наднормено тегло през 2019 г.

За разлика от тях, най-ниските дялове са регистрирани в Италия (46%), Франция (47%) и Люксембург (48%).

Въпреки че 45% от възрастните, живеещи в ЕС, са били с нормално тегло през 2019 г., малко повече от половината (53%) се считат за хора с наднормено тегло (36% в предзатлъстяване и 17% в затлъстяване) и почти 3% са с поднормено тегло, според техния Индекс на телесна маса (ИТМ). ИТМ е мярка за теглото на човек спрямо височината му, която предимно се свързва с телесните мазнини.

С изключение на тези на възраст над 75 години, колкото по-възрастна е възрастовата група, толкова по-висок е делът на хората с наднормено тегло: най-нисък е делът на тези на възраст от 18 до 24 години (25%), докато тези на възраст от 65 до 74 години са с най-висок дял (66%). Процентът на затлъстяването е съответно 6% срещу 22%.

Моделът е ясен и за образователното ниво: делът на хората с наднормено тегло намалява с повишаването на образователното ниво: докато процентът на възрастните с наднормено тегло сред тези с ниско ниво на образование е бил 59% през 2019 г., той е бил 54% за тези със средно образование и 44% за възрастни с високо ниво на образование. Степента на затлъстяване също намалява с нивото на образование: от 20% при възрастните с ниско и 17% при тези със средно до 11% от възрастните с високо образование.

Във всички държави-членки на ЕС с по-висок дял с наднормено тегло са мъжете през 2019 г., като най-голяма разлика е регистрирана в Люксембург (59% от мъжете срещу 38% от жените), Чехия (70% срещу 51%), Кипър (59% срещу 41%) и България (68% срещу 48%).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на ЦСКА застана зад Любо Пенев
Ръководството на ЦСКА застана зад Любо Пенев
Банкови продукти ще помагат на засегнати от ковид компании
Банкови продукти ще помагат на засегнати от ковид компании