НОВИНИ

ФА Къп премахва всички преигравания от сезон 2024/25 нататък

Преди няколко години най-старото футболно състезание отново се проведе без традиционните преигравания (2020/21), но тогава причината беше натоварения график на всички отбори в първата цяла кампания след пандемията от COVID-19

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:20, 18.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
къп премахва всички преигравания сезон 2024 нататък
Слушай новината

Преиграванията в турнира за ФА Къп в Англия ще бъдат официално премахнати от следващия сезон, съобщиха от местната футболна асоциация.

Това решение ще сложи край на дългогодишната традиция в надпреварата при равенство между два тима те да решават спора помежду си в следващ двубой, а не след продължения или изпълнение на дузпи.

Историята дори помни един сблъсък между Алвечърч и Оксфорд Сити в квалификациите през сезон 1971/72, когато те изиграват общо шест мача преди в крайна сметка отборът от Уорчестър да продължи напред.

С времето обаче преиграванията постепенно бяха премахнати, като в настоящия формат на ФА Къп те изобщо не присъстват от фазата на осминафиналите нататък.

От сезон 2024/25 нататък обаче всички битки в същинския турнир ще бъдат решавани в една среща, а освен това двубоите ще се провеждат през уикенда.

Друга важна промяна е, че сблъсъците от осминафиналите и четвъртфиналите ще се играят в дни без мачове от Висшата лига, а освен това финалът за ФА Къп вече ще бъде в предпоследната събота от кампанията на английското първенство.

В официалното съобщение от Футболната асоциация на Англия се казва още, че ходът за премахване на всички преигравания част от ново споразумение между ФА и Висшата лига, според което допълнителни 33 милиона британски лири ще отиват за масовия футбол от елитната дивизия всеки сезон.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши ремонтът на новия мост между Царево и Ахтопол
Завърши ремонтът на новия мост между Царево и Ахтопол
Застрашен вид змия пропълзя до жилищна сграда в Одеса и ухапа директора на местния зоопарк (СНИМКИ)
Застрашен вид змия пропълзя до жилищна сграда в Одеса и ухапа директора на местния зоопарк (СНИМКИ)