НОВИНИ

Фабриката за ски и музея на ските и ски спорта разказват историята на Чепеларе

Чепеларе
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:04, 11.02.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

България е втората държава в Европейския съюз по производство и износ на ски през 2020 г. Това оповести Европейската статистическа служба.

Единствената фабрика за ски в България се намира в Чепеларе. Продукцията, която се произвежда и изнася е само от една фабрика.

"Чепеларе е най-големият производител на ски в света. Няма друг град, друга локация, която на едно място да произвежда повече ски от нас", разказва управителят на международната компания за спортни стоки "Амер Спортс България" Ивайло Петров.

Фабриката произвежда всички модели, които изисква световния пазар. Новите тенденции са в изработката на извънпистови ски. Две трети от поколението на Чепеларе работи във фабриката.

"Тук ски са правени още преди 50 години. Има доста традиции и знания, ските са сложно производство и не са много местата по света с такива знания. Чепеларе успя да се съхрани и да се превърне в производствен център, който има влияние върху световния пазар на ските. За мен е удовлетворение, че правим продукт, който се използва за удоволствие и може да се купи в целия свят", допълва той.

Освен ски гр. Чепеларе създава шампиони като Екатерина Дафовска и Радослав Янков. Единственият музей на ските и ски спорта в България е създаден през 1998 г. след олимпийското злато на Катя Дафовска.

"Група ветерани, начело с Димитър Райчев, организират музейна сбирка, за да се покажат първите ски и отличията на състезатели, клубове и отбори. С годините се събират и трупат експонати, като до днешна дата има близо 1000 изложени експоната. Хората искат да видят как е изглеждала една ска през миналия век", разказва Костадин Беленозов, който е младши инспектор по туризъм към община Чепеларе.

"Чепеларе е известен като първия туристически град в Средните Родопи. През 1911 г. е построен първия санаториум за лечение на белодробни заболявания. 1933 г. е сложено началото на туризма в курортен комплекс Пампорово с построяването на първата вила-пансион. " пояснява началникът на отдел туризъм и младежки дейности в община Чепеларе Даниела Сивенова.

Автор: Мария Павлова

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният център по плувни спортове в Пекин - от рекордите на Фелпс до турнира по кърлинг
Националният център по плувни спортове в Пекин - от рекордите на Фелпс до турнира по кърлинг
Оплетени в социалната мрежа - можем ли да заместим Фейсбук с други платформи?
Оплетени в социалната мрежа - можем ли да заместим Фейсбук с други платформи?