НОВИНИ

Фандъкова: Тази година е най-силната в строителството на детски градини

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:20, 22.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
фандъкова година силната строителството детски градини
Слушай новината

До края на годината ще бъдат въведени в експлоатация 11 нови сгради на детски градини в различни квартали на София. В строеж са още 13, а по думите на Фандъкова голяма част от тях трябва да бъдат завършени през 2022. Други 16 са в процес на проектиране. Това са детските градини заложени в програма на Столичната община и приети от общинския съвет през 2020 година. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строеж на детска градина в квартал "Манастирски ливади-изток".

Следващата година около 200 деца от квартала ще могат да ходят на детска градина за 8 групи. Междувременно е започнало и изграждането на улицата, която свързва квартала с детската градина. Всички детски градини са финансирани в по-голямата си част от средства с постановление на Министерския съвет.

Фандъкова заяви, че очаква среща с министър-председателя на България Кирил Петков, за да обсъдят важни въпроси за София, сред които и изграждането на детски градини и училища. По повод обвинения, че пари, предвидени за детски градини, не са били използвани за тази цел, Фандъкова заяви, че тази година е най-силната за строителство.

"2020 година са отпуснати общо 65 млн. лева на Столичната община с две постановления. Още първата година като част от строителството, което сами финансирахме, сме разплатили 9,6 млн. лева от тях, а до края на тази година ще бъдат разплатени общо около 30 млн. лева от тях и ще останат около 26 млн., с които ще разплатим градините, които строим в момента и ще завършим следващата година", уточни столичният кмет.

По думите ѝ средствата няма да бъдат достатъчни и ще са необходими още, за да бъде завършена цялата програма. Тя трябва да приключи през 2023 година. Йорданка Фандъкова отбеляза, че към момента най-сериозен е проблемът в яслите, където недостигът на места е най-голям. Около 2000 деца между 3 и 4 години са без място в детска градина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарникарите, гасили пожара в Благоевград, станаха посланици на доброто за 2021
Пожарникарите, гасили пожара в Благоевград, станаха посланици на доброто за 2021
Съветът на ректорите и синдикатите поискаха 142,6 млн. лв. повече в бюджета за образование
Съветът на ректорите и синдикатите поискаха 142,6 млн. лв. повече в бюджета за образование