НОВИНИ

Феърплей по български

Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 01.06.2023
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
Слушай новината

"Обръщаме се към цялата футболна общественост с призив за общи усилия в опазването на имиджа на футбола, феърплея и честната игра" - това е последното изречение в съобщението, публикувано на сайта на Българския футболен съюз преди няколко дни. Интересно. По няколко линии.

Първо – нормално ли е от централата да призовават за честна игра и спортсменство – та не са ли това основните принципи и неписани закони в спорта?! Дълбоко се съмнявам, че в Германия са предупредили Кьолн и Майнц да играят мъжки преди последните им мачове в Бундеслигата, когато се решаваше титлата. Кьолн и Майнц не се бореха за нищо, но спокойно можеха да попречат на Байерн и Борусия да вдигнат "Сребърната салатиера". И го направиха. И никой няма право да се сърди, че даден тим ти се противопоставя, макар да не преследва никаква цел. Ако си достатъчно добър, ще победиш. У нас започваме да се съмняваме в собственото си достойнство още преди да е започнал даден мач. Казано по-просташки – "играйте честно, надяваме се, че няма всеки да вземе каквото му трябва до края на шампионата".

Второ и по-страшно: някой всъщност обръща ли внимание на подобен призив? Защото и това далеч не е сигурно. Особено в дъното на класирането. Там от месец насам се играят непрестанно срещи, които вероятно не са най-непредсказуемите. В центъра на вниманието попадна отборът на Хебър – и тук не влизаме в никакви конспирации. Просто ще боравим с факти. След завръщането си в елитната дивизия отборът на Пазарджик има само 2 победи у дома – без да правим разделение на редовен сезон и плейофна фаза. Един успех срещу Локомотив София през октомври и един срещу Септември преди няколко дни. За сметка на това семенцата на недоверието бяха посяти напоследък, след като съставът започна да печели с удивителна честота далеч от дома, побеждавайки 4 различни противника – Локомотив София (отново), Славия, Берое и Ботев Враца. И хайде сега да разгледаме обстоятелствата, за да не съм предубеден. След победата с 4:1 в "Надежда" играчите на Локомотив трябваше да минават през детектора на лъжата. Откакто стана ясно, че мястото на състава в Първа лига не е застрашено, Берое е спечелил само 1 от 4-те си мача в шестицата, където се намират заплашените от изпадане отбори. Същото е валидно и за другия сигурен оцеляващ – Ботев Враца, който стигна веднъж до успеха от началото на втората фаза на шампионата. Но нека другите говорят вместо мен.

След снощния мач между Спартак Варна и Септември (между другото – и двата отбора официално напускат Първа лига от другия сезон) Красимир Балъков определи феърплея по нашите терени като "български". Фразата може и да остане незабелязана и да се забрави точно след ден просто защото интересът към Септември и присъствието му сред най-добрите е нищожен. Но същата фраза звучи по-скоро като присъда. Тонът на треньора от другата скамейка – Димитър Димитров – Херо не беше особено много по-обнадеждаващ. Да, ясно е, че когато си сред изпадащите отбори, търсиш причина навсякъде – за да намериш оправдание, лично изкупление или някаква крехка утеха за собствените си несполуки. Но и е факт, че някои резултати и съпротива невинаги изглеждат нормални.

Разбира се, не можем да се сме безкрайно черногледи и хубавият пример дойде от Бистрица, където ЦСКА 1948 не позволи на Лудогорец да спечели протоколно по пътя към титлата. Съвсем друг въпрос е, че малко хора очакваха подобно развитие. И съвсем друга тема е и дали това е най-правилният формат на шампионата, ако погледнем към мотивацията и желанието на някои отбори. Най-вече на тези от Пловдив. Локомотив е загубил три от три срещи дотук, като дори не е вкарал гол. Ботев Пловдив не е отбелязал попадение на новия си стадион, като в плейофната фаза има 3 загуби и 1 равенство. Но това по никакъв начин не застрашава нито единия, нито другия тим.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха българска секция в централната библиотека на Сан Франциско
Откриха българска секция в централната библиотека на Сан Франциско
Слави Трифонов за скандала в НС: Това не е само срамно, то е омерзително и унизително
Слави Трифонов за скандала в НС: Това не е само срамно, то е омерзително и унизително