НОВИНИ

Федерацията по бокс изпраща 2021 година с над 100 медала

Инински Стойка Кръстева
Снимка: БФБ
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 14.12.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската федерация по бокс изпраща една от най-успешните си години в съвременната история. Родните национали са спечелили общо над 100 медала от международни турнири във всички възрасти.

В това число олимпийската титла на Стойка Кръстева в Токио, два бронзови медала на Радослав Росенов и Уилиам Чолов от Световното първенство за младежи и девойки в Келце, както и още 8 отличия от Европейски първенства – 2 златни на Росенов и Чолов в Будва, Черна гора, заедно с 6 бронзови, дело на Ергюнал Себахтин, Ясен Радев и Мелис Йонузова на първенството за мъже и жени до 22 години в Италия, Даниел Кирилов и Кирил Борисов от шампионата за младежи и девойки в Будва, както и на Константин Костов от първенството за юноши и девойки в Тбилиси.

„Радвам се, че успяхме да постигнем успехи на почти всеки един от турнирите, на които имахме участие. Разбира се, безспорният връх е на Стойка Кръстева, която стана олимпийска шампионка и зарадва цяла България с представянето си. Тя е и нашият Боксьор на годината! Единствено съжалявам, че останахме без медал на Световното първенство за мъже, но вярвам, че с усилена работа и постоянство, както и с навлизането при мъжете на младежите, които се доказаха тази година, ще вземем нашия реванш", каза в Пресклуб „България" президентът на федерацията по бокс Красимир Инински.

Той отличи добрия екип, с който работи във федерацията, както и много сериозния труд, който са свършили всички треньори, за да бъдат постигнати въпросните резултати.

Стойка Кръстева, която в понеделник бе обявена за носител на „Спортен Икар" за 2021 година, допълни, че за нея ще бъде удоволствие и чест, ако бъде посочена от журналистите и за Спортист на годината.

„Това ще бъде прекрасен завършек на моята кариера. Разбира се, че бих искала да се случи, защото ще е оценка за всичко, което аз и целият екип до мен, успяхме да постигнем", каза олимпийската ни шампионка от Токио.

Стойка Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев изразиха задоволство от факта, че все повече деца проявяват интерес към бокса. Те отчетоха, че в клуба на „Локомотив" София в момента тренират над 130 деца във всички възрасти.

От федерацията по бокс пък допълниха, че интересът към спорта в национален мащаб също е завишен, предвид че в момента са картотекирани около 1500 боксьори.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суперкомпютърът промени решението си за победител в ШЛ
Суперкомпютърът промени решението си за победител в ШЛ
Първи случай на грип у нас за този сезон
Първи случай на грип у нас за този сезон