НОВИНИ

Фериботната линия Русе - Гюргево трябва да заработи до началото на октомври

фериботната линия русе гюргево заработи началото октомври
bnt avatar logo
от БНТ
14:06, 19.09.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Започва ремонтът на административните сгради на фериботната площадка в румънския град Гюргево, където ще се намира новият гранично контролно-пропускателен пункт.

Това стана ясно от срещата между областния управител на Русе Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. До началото на октомври между двата града трябва да заработи фериботна линия, която да облекчи трафика на тежкотоварни камиони през българо-румънската граница през Дунав мост при Русе. На година от там преминават 860 000 тира.

От румънска страна се прави цялостен ремонт и рехабилитация на постройките и прилежащата инфраструктура. Ще бъдат възстановени кабинките за граничен и митнически контрол, предвижда се нова разделителната ивица между трасетата за входящ и изходящ трафик. Засега не се обмисля разширяване на ро-ро терминала в Гюргево, тъй като изчисленията сочат, че пунктът има достатъчно голям капацитет. Въпреки това ще има обособени места за паркиране на камионите и съответно изчакване за качване на ферибота.

От българска страна вече започна изграждането на паркинг, направено е и продълбочаване на речното корито, за да не се затруднява трафикът. Предстои да се направи и от румънска страна.

Русе и Гюргево обсъждат възможността за съвместна експозиция, посветена на европейската година на жп транспорта. Идеята е по този начин да се привлече вниманието на повече хора към ползите от този вид транспорт, а също ще се търси подкрепа и по други транспортни теми, като изграждането на втори мост на река Дунав при Русе.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници
Заловиха бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници
Мартин Камбуров: Помня добре първия си гол, не спах два дни
Мартин Камбуров: Помня добре първия си гол, не спах два дни