НОВИНИ

Фиорентина измъкна трите точки срещу Милан в мач с три спасени дузпи

Давид де Хея напомни за най-добрите си години, след като спаси два 11-метрови наказателни удара.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
23:44, 06.10.2024
Чете се за: 05:45 мин.
Спорт
Фиорентина
Снимка: БТА
Слушай новината

Фиорентина се наложи с 2:1 над Милан на "Стадио Артемио Франки" в последния мач от седми кръг на Серия А. Двубоят бе изпълнен с драматични събития - два отменени гола, размяна на попадения и три отсъдени дузпи, като и трите бяха спасени. В герой за "Ла Виола" се превърна Давид де Хея, който припомни на всички, че е вратар от изключително висока класа с двата спасени 11-метрови удара. Испанецът изигра роля и в решаващото попадение, отбелязано от Алберт Гудмундсон в 73-ата минута

"Росонерите" можеха да съжаляват за пропилените възможности рано в срещата от Матео Габия и Алваро Мората, тъй като в 20-ата минута, след проверка на видео асистент арбитрите, домакините получиха дузпа за нарушение на капитана Тео Ернандес срещу Додо. Зад топката застана Мойз Кийн, но стража на гостите Майк Менян хвана ъгъла и запази нулевия резултат.

След половин час игра Кийн този път вкара кълбото в мрежата, но е бил в положение на засада и попадението не бе зачетено.

Пет минути по-късно обаче нищо не можеше да спре Фиорентина най-накрая да открие резултата. Бившият футболист на Милан Ясин Адли получи топката от странично хвърляне, преодоля съпротивата на Кристиян Пулишич и с нисък удар от границата на наказателното поле матира сънародника му Менян.

Една минута преди края на първата част бе ред и на "росонерите" да получат 11-метров наказателен удар. Тижани Райндерс остана очи в очи с Давид де Хея и бе повален от другия капитан на терена - Лука Раниери. Но както и с предишната дузпа, вратарят бе този, който надделя. Испанският страж на домакините напомни за най-добрите си години с това спасяване.

Три минути след подновяването на играта нещастието на италианеца Кийн продължи, след като той отново вкара топката в мрежата, но отново бе в нередовна позиция.

Лошият мач за бившия футболист на Ювентус се утвърди в 54-ата минута, когато той направи трета дузпа в днешния сблъсък, след като изрита сънародника си Габия в наказателното си поле. Тами Ейбрахам застана зад топката, но вездесъщият Давид де Хея отново хвана ъгъла и запази мрежата си суха.

Натискът на Милан обаче се отплати след точно час игра. Пулишич засече центриране на големия грешник за "росонерите" Тео Ернандес и остави безпомощен стража на "Ла Виола". Бившият играч на Челси вече има пет гола и една асистенция в последните пет мача на своя отбор.

Домакините претендираха за четвърти наказателен удар за нарушение на капитана Ернандес, но това се оказа без значение за тях. В 73-ата минута Фиорентина отново поведе в резултата, след като Мойз Кийн отигра изритана топка от де Хея към Алберт Гудмундсон, който бе безупречен със завършващия си удар.

Пет минути преди края на двубоя емоциите взеха контрол върху старши треньора на "виолетовите" Рафаеле Паладино, който бе изгонен след гневна реакция срещу главния съдия Лука Пайрето, което в крайна сметка се оказа без значение за домакините, които зарадваха домакинската публика с трите точки.

Кийн можеше да се отплати за грешките си в днешния сблъсък в 4-ата минута на добавеното време, но италианецът разтресе напречния стълб с топовен изстрел.

След края на мача рожденникът Тео Ернандес си издейства и директен червен картон за реплики по адрес на съдията, което завърши катастрофалното му представяне в днешния сблъсък.

По-рано днес Монца и Рома завършиха наравно 1:1. Артем Довбик бе точен за столичани в 61-ата минута, а девет минути по-късно Дани Мота изравни резултата.

С днешната победа Фиорентина се изкачи до 11-ото място с 10 точки. Милан има един пункт повече, но се намира на шестата позиция.

След паузата за националните отбори "Ла Виола" ще гостува на Лече, докато "росонерите" приемат на "Сан Сиро" една от приятните изненади този сезон в Серия А - Удинезе.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха кое е точното място, обезсмъртено в картината "Алея с тополи при залез слънце" на Ван Гог
Откриха кое е точното място, обезсмъртено в картината "Алея с тополи при залез слънце" на Ван Гог