НОВИНИ

Фотокапан следи живота на семейство скални орли в Източните Родопи (СНИМКИ)

фотокапан проследява живота семейство скални орели източните родопи снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:56, 04.07.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Фотокапан, инсталиран от Българското дружество за защита на птиците в гнездо на скален орел в Източните Родопи, проследява грижата на възрастна двойка скални орли за тяхната рожба. Устройството е поставено през юни. Експертите предполагат, че към днешна дата малкият скален орел е на около 64 дни, казаха от БДЗП.

Целта на заснемането на птиците е дългосрочно изследване на гнездовия успех на вида, посочват от организацията. За 24 дни фотокапанът е направил над 8000 снимки. Част от тях бяха споделени в официалната страница на БДЗП във Фейсбук.

Заснети са 93 носения на клони за изграждане на гнездото (основно със зелени листа, които пазят от паразити и насекоми), 52 носения на плячка (предимно сухоземни костенурки) и 26 почиствания на гнездото от хранителни остатъци, обясняват от дружеството. Оттам правят уточнението, че чрез фотокапана мъжката и женската птица лесно могат да бъдат разпознавани, като мъжката е с по-светло оперение.

Снимки: БДЗП

Скалният орел е индикаторен вид за незаконно използване на отрова срещу хищници, особено през зимата. Дейностите по мониторинга на вида подпомагат и опазването на лешоядите в България, с които споделят сходни местообитания, коментират още от БДЗП.

У нас скалният орел се среща във високите части на планините, предимно в Централна и Западна Стара планина, Рила, Пирин, Родопите, Осогово. Отделни двойки гнездят и в по-ниски райони като Източните Родопи и Източна Стара планина, информират на сайта си от дружеството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд прекъсна мача на Виктория Томова в първия кръг на Уимбълдън
Дъжд прекъсна мача на Виктория Томова в първия кръг на Уимбълдън
България с два медала от световната младежка лига от К1 в Хърватия
България с два медала от световната младежка лига от К1 в Хърватия