НОВИНИ

Фотоволтаична централа е изградена на покрива на търговски център в Дупница

фотоволтаична централа изградена покрива търговски център дупница
Снимка: община Дупница
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:45, 03.10.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Фотоволтаична централа е изградена на покрива на търговски център в Дупница. Панелите са разположени върху над 800 квадратни метра на 5-етажната сграда. Така общината ще облекчи част от разходите, които плаща за електроенергия.

Ремонтът на покрива и самата централа са на стойност над 200 000 лева. Очаква се около 30% намаляване на разходи за електропотребление от Общината при пълна мощност на фолтоволтаика на покрива на търговския център, показват изчисленията, като цялата инвестиция ще бъде покрита за 3 години.

Слънчеви панели върху 24 сгради, общинска собственост, ще се монтират и в Кюстендил. Обследвани са покривите на 31 общински сгради, 7 от тях са неподходящи за фотоволтаици. Така ще се намалят разходите за ток и газ, които плаща Общината.

Същевременно преди дни беше даден стартът на голяма фотоволтаична централа в землището на дупнишкото село Крайници, която ще се разполага върху 1300 дка. Инвестицията е в размер на над 100 млн. евро и е най-голямата на територията на община Дупница и сред най-големите в Кюстендилска област.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска победа в Balkan Offroad Rally 2022
Българска победа в Balkan Offroad Rally 2022
Марица Пд с нови три контроли
Марица Пд с нови три контроли