Франция пусна 5G мрежата

от БНТ , Източник: БГНЕС
06:42, 19.11.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света
франция пусна мрежата
Снимка: Архив

Франция пусна мобилната мрежа от пето поколение 5G с първото активиране на честоти за потребители, регистрирали се за нейното използване.

Услугата е ограничена до области, където компаниите са инсталирали 500 антени, използвани в тестовите фази и е само в девет от основните градове на Франция, според местния вестник RFI.

Стартирането на 5G беше широко очаквано, както и рекламирано като технология, която ще ускори борбата срещу изменението на климата.

Френските регулатори предвиждат, че до 2022 г. всеки оператор трябва да инсталира 3000 преносни кули, за да се разшири до 8000 кули две години по-късно и до общо 10 000 до 2025 г.

Новата технология породи противоречия относно здравето на хората. 5G използва милиметрови електромагнитни вълни, известни също като изключително високочестотни вълни, много по-високо ниво по електромагнитния спектър от 4G или 3G.

СЗО не е установила неблагоприятни ефекти върху здравето от използването на мобилни телефони, но категоризира 5G честотата, заедно с Международната агенция за изследване на рака (IARC), като "евентуално канцерогенна", предвид неубедителните за момента доказателства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НС ще гласува ветото върху закона за нерегламентирания превоз на пътници
НС ще гласува ветото върху закона за нерегламентирания превоз на пътници
Ураганът Йота продължава да вилнее в Централна Америка
Ураганът Йота продължава да вилнее в Централна Америка