НОВИНИ

Франция в очакване на световното първенство по ръгби

Световната купа по ръгби започва този петък, 8 септември, с грандиозно откриване на „Стад дьо Франс“ в Париж. То ще бъде предавано пряко по БНТ 3 от 21:00 часа.

Световна купа по ръгби
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 07.09.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната купа по ръгби започва този петък, 8 септември, с грандиозно откриване на „Стад дьо Франс“ в Париж. То ще бъде предавано пряко по БНТ 3.

МАЧЪТ:

Първият мач е от типа „финал преди финала“, защото изправя един срещу друг суперотборите на ФРАНЦИЯ и НОВА ЗЕЛАНДИЯ.

Домакините ще влязат в битката за спечелване на първата световна титла в своята история, подкрепени от цялата нация. Французите никога не са били толкова уверени в крайния успех - социологическите проучвания показват, че голям процент от населението твърдо вярва, че отборът на капитана Антоан Дюпон и треньора Фабиен Галтие ще вдигне трофея на 28 октомври.

От своя страна, митичните “All Blacks”, както наричат новозеландците (заради изцяло черните им екипи), за първи път започват турнира не като 100% фаворити. Трикратните световни шампиони обаче винаги имат една единствена цел – крайна победа. Точно ФРАНЦИЯ застана на техния път на два пъти в историята на първенствата – (1999 и 2007). И все пак, две от титлите на НОВА ЗЕЛАНДИЯ бяха спечелени във финални мачове именно с френския отбор (1987 и 2011).

ОЧАКВАНИЯТА:

С други думи ни очаква един непредвидим двубой, зареден с много история и традиции, който в същото време ни дава много основания да очакваме ръгби от най-високо световно качество на препълнения догоре 80-хиляден стадион в Париж и пред милиони зрители в целия свят.

ЗНАЧЕНИЕТО:

Световната купа във Франция има особено голямо значение и защото през тази 2023 планетата празнува 200 години от раждането на играта ръгби.

БЪЛГАРСКИТЕ КОМЕНТАТОРИ:

Мачовете от турнира ще бъдат представяни по БНТ от Васил Върбанов. Встрани от музикалните си ангажименти, водещият на „Моят плейлист“ вече повече от 15 години също коментира професионално и ръгби. Заедно с него зад микрофоните ще бъдат и Димитър Петров – дългогодишен състезател и съдия и Костадин Дебренлиев – настоящ национален състезател и треньор на младежкия ни национален отбор до 20 години.

ЦЕРЕМОНИЯТА:

Точните подробности за тържествената церемония по откриването се пазят в тайна, за да не се развали изненадата. Знае се, че отговорен за нея е известният френски актьор и режисьор, носителят на „Оскар“ и „Златен глобус“- Жан Дюжарден („Артистът“, „Вълкът от Уолстрийт“, „Агент 117“). Той е поканил за участие редица други френски знаменитости, които ще представят пред света големите френски достойнства в културата, спорта и гастрономията.

Прякото предаване на БНТ 3 започва със специално студио с ръгби експерти в 20:30 часа.

Пълна програма на мачовете по БНТ 3!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни инженери извършват оглед и оценка на мостови съоръжения в община Царево
Военни инженери извършват оглед и оценка на мостови съоръжения в община Царево
463 л/кв.м: Рекордът за валежи у нас е регистриран през 1994 г. в Ахтопол
463 л/кв.м: Рекордът за валежи у нас е регистриран през 1994 г. в Ахтопол