НОВИНИ

Футболистите във Висшата ще коленичат преди началото на мачовете през следващите два уикенда

футболистите висшата коленичат началото мачовете следващите два уикенда
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 06.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Играчите от Висшата лига ще коленичат преди мачовете от най-високото ниво на английския футбол през следващите два уикенда като част от антидискриминационна кампания.

Инициативата на Лигата „Няма Място За Расизъм“ ще се проведе в следващите два кръга от срещи и като част от нея, играчите ще коленичат в знак на подкрепа срещу расизма и други форми на дискриминация.

Капитаните на клубовете от Висшата лига решиха преди старта на сезона да избират определени и значими моменти, за да коленичат, след като жестът стана честосрещана гледка на мачове след смъртта на тъмнокожия мъж Джордж Флойд, докато бе под полицейски арест, в САЩ през 2020. Други случаи, избирани от футболисти за коленичене, включват кръга от мачове на Боксинг Дей, който ще отбележи завръщането на Премиършип след Световното първенство, бъдещи седмици на кампанията „Няма Място За Расизъм“, последния кръг на сезона, както и финалите в Карабао Къп и ФА Къп. Други послания в подкрепа на инициативата ще бъдат показани около стадионите във Висшата лига.

„Борбата срещу расизма и всички форми на дискриминация е винаги приоритет за Висшата лига и нейните клубове. Призоваваме всеки да играе своята роля и да демонстрира, че расовите предразсъдъци не са приемливи във футбола или по-широкото общество. Подкрепяме решението, направено от играчите, да коленичат в специфични моменти по време на сезона и ще използваме тези срещи, за да промотираме допълнително анти-дискриминация и да образоваме феновете. Продължаваме да работим усилено за адресиране на дискриминацията и подобряване възможностите в рамките на играта, в съответствие с нашия план за действие „Няма Място За Расизъм“. Знаем, че може да бъде свършено повече за премахване на бариерите, за да направим футбола по-приобщителен, и че футболът ще извлече ползи от по-голямо разнообразие във всички сфери на спорта“, каза изпълнителният директор на Премиършип Ричард Мастърс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нароченият за екстрадиция Иван Тилев: Работих в колцентър, всеки може да бъде на моето място
Нароченият за екстрадиция Иван Тилев: Работих в колцентър, всеки може да бъде на моето място
Проф. Пламен Киров: Българският народ не емигрира, той се евакуира
Проф. Пламен Киров: Българският народ не емигрира, той се евакуира