НОВИНИ

Футболната война, продължила 100 часа

футболната война продължила 100 часа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 14.09.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Обикновено футболът има за цел да помирява хората. Пацифизмът и най-великата игра обаче невинаги са успявали да крачат заедно и в една посока, а може би най-пословичният пример за сериозни обществени и икономически вреди, нанесени след дадена футболна среща, идва в края на 60-те години на миналия век.

Мач между Ел Салвадор и Хондурас ще доведе до военен конфликт, който ще бъде кръстен "Футболната война". Разбира се, самият двубой не е пряката причина за отприщването на въоръжени действия между двете съседни държави в Централна Америка, но е кулминацията на напрежението, тлеещо с години. Да започнем с предисторията.

Конфликтът между Ел Салвадор и Хондурас се ражда през 60-те години, за да достигне до точката си на кипене през 1969 година. Причините, както в повечето случаи, се базират изцяло на демографски и икономически разногласия. Хондурас разполага с пет пъти по-голяма територия от съседната страна, но населението на страната парадоксално е с около 40% по-скромно от това, което живее в Ел Салвадор. Тъй като пребивават в условията на ужасяваща немотия, салвадорците решават да преминат границата и да се заселят в пограничните територии на Хондурас, където вече биха имали собствена земя. Така в рамките на няколко години около 300 000 салвардорци отиват в съседен Хондурас. Земите в Ел Салвадор принадлежат на феодали, тези в Хондурас – на огромни корпорации. Притеснени за огромния наплив от бежанци и заселници, в Хондурас създават „Национална федерация за фермерите и животновъдите“, която има за цел да брани интереса на местното население и да прокуди салвадорските преселници. Следва и земеделска реформа в интерен на хондурасците. По този начин съседите-имигранти са прогонени и принудени да се завърнат в родината си. Дотук – добре, но от правителството на Ел Салвадор изразяват опасения, че ако хиляди безимотни и бедни хора се завърнат в страната, то ситуацията може да ескалира дори до гражданска война и метеж към властимащите в опит тези хора да успеят да придобият някакви земи за обработка и живот. Както можете да предположите, едрите собственици и богатите фермери изобщо не искат и да чуят за аграрна реформа или за евентуална подялба на земи с бедните им сънародници. Напрежението продължава да расте и двете страни вече трудно общуват на политическо ниво. Намесва се футболът.

По ирония на съдбата през лятото на 1969 година Ел Салвадор и Хондурас се изправят един срещу друг в квалификационен мач за световното първенство в Мексико през следващата година.

В онези времена няма голове на чужд терен, но все пак се играе на разменено гостуване. Срещата в Хондурас приключва при резултат 1:0 за домакините, ответният двубой е с успех за Ел Салвадор с 3:0. Според правилника тогава трябва да се изиграе трети мач на неутрален терен, като за целта е избран митичният „Ацтека“ в Мексико Сити. Когато двубоят наближава, Ел Салвадор къса всякакви дипломатически отношения със съседите си с обяснението, че Хондурас подлага на геноцид имигрантите, като само за няколко дни 12 хиляди души са били изгонени от страната и натирени обратно към Ел Салвадор.

Напрежението достига размери, в които вече е ясно, че връщане назад няма. На всичкото отгоре решаващата среща приключва при равенство – 2:2, та се налага да се играят продължения, в които Ел Салвадор успява да спечели с 3:2 и да елиминира по-богатия си опонент. Отношенията продължават да се влошават и 2 седмици след прословутия мач салвадорската армия нахлува в Хондурас, обявявайки война на съседите. Въвлечени са десетки хиляди души, информациите са за 3 хиляди загинали.

Сто часа по-късно (откъдето идва и наименованието на военния конфликт – „футболната война“ или „сточасовата война“), военните действия са спряни след намесата на Организацията на американските държави – структура на независимите страни в региона, чиято цел е да брани мира и справедливостта.

Разбира се – с това обстановката не се подобрява мигновено, като лошите отношения между Ел Салвадор и Хондурас продължават още над едно десетилетие, преди да дойде формалното помиряване и сдобряване.

А ако питате какво се е случило с футболния отбор на Ел Салвадор – тимът успява да се класира на световното пъвренство през 1970г., където губи и трите си мача в груповата фаза.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на олио одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна
Производители на олио одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна
Ивайло Стоянов получи наряд за световното първенство по футбол за юноши до 17 г.
Ивайло Стоянов получи наряд за световното първенство по футбол за юноши до 17 г.