НОВИНИ

Г-7 реши: 50 млрд. долара от замразените руски активи отиват за Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:41, 13.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Лидерите на страните от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит от 50 млрд. долара, като за целта ще се се използват лихвите от замразените руски активи.

Самите блокирани суми обаче няма да бъдат предоставяни на Киев, а само лихвите по тях. Очаква се Украйна да използва средствата за военни цели, както и за възстановяване на разрушената си инфраструктура.

280 млрд. на Руската централна банка са блокирани от западни санкции. Идеята за използване на руски активи среща и критики - не липсваха твърдения, че това е в нарушение на международното право.

След разговор на четири очи Володимир Зеленски и Джо Байдън подписват двустранно споразумение за сигурност между Съединените щати и Украйна. В него е посочено, че американски войски няма да бъдат пряко ангажирани със сигурността на Украйна, но Вашингтон и Киев ще си сътрудничат дългосрочно. Великобритания също обявява пакет на стойност 310 млн. долара, който се предвижда за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна.

В комфорта на суперлуксозния курорт Борго Еняция, охранявани от над 5000 военни, полицаи, карабинери и водолази, в игра на голф и с меню, приготвено от най-добрите шеф-готвачи в Италия - така "голямата седморка" обсъжда ключовите теми от световния дневен ред. Освен войната в Украйна, лидерите ще засегнат още кризата в Близкия изток, миграцията, климатичните промени, изкуственият интелект.

Домакинът - италианският премиер Джорджа Мелони, е единствената от седемте лидери, която влиза в разговорите с комфорта, че постът ѝ е стабилен.

"Г-7 не е крепост, която цели да се отбранява от някого. Това е общност, която споделя единни ценности и чиято цел е светът да върви напред към съвместен прогрес", заяви Мелони.

При останалите - френският президент Еманюел Макрон свика предсрочни избори заради лошите си резултати на изборите за ЕП, германският канцлер Олаф Шолц също претърпя загуба на евровота, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен не знае дали ще бъде подкрепена за втори мандат, британският премиер Риши Сунак отива на избори през юли, които се очаква да загуби, а американският Джо Байдън ще се бори за втори мандат през ноември. Срив в популярността имат и канадският премиер Джъстин Трюдо и японският Фумио Кишида.

Тази вечер лидерите на Г-7 са поканени на прием, даван от президента на Италия Серджо Матарела, а утре във форума ще се включат индийският премиер Нарендра Моди, турският президент Реджеп Ердоган и дори папа Франциск, с когото "голямата седморка" ще обсъжда изкуствения интелект.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След клип в социалните мрежи: Глобиха шофьор, карал в насрещното (ВИДЕО)
След клип в социалните мрежи: Глобиха шофьор, карал в насрещното (ВИДЕО)
МОН ще предостави на прокуратурата резултата от втората проверка на ЮЗУ
МОН ще предостави на прокуратурата резултата от втората проверка на ЮЗУ