НОВИНИ

Помощ за Украйна от замразените руски активи: Какъв е механизмът?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:42, 13.06.2024
Чете се за: 05:10 мин.
По света
украйна поразила руски изтребител пето поколение
Снимка:
Слушай новината
  • Помощ за Украйна от замразените руски активи: какъв е механизмът?

Съединените щати предложиха на Украйна мащабен заем от 50 млрд. долара, като се използват замразените руски активи, а лидерите на Г-7 одобриха решението. Да се използват конфискувани активи е в нарушение на международното право. Това е и причината да се измисли вариант, който да не нарушава установения световен ред.
Първоначалният план на Съединените щати беше да се използват направо всички активи, впоследствие Вашингтон приравни позицията си с европейската и се съгласи - вместо това на Украйна да бъдат предоставени лихвите, които се трупат от тях.

Колко?

С наложените след началото на войната в Украйна санкции, Европейският съюз и Г7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати са замразили около 300 милиарда евро от активите на Руската централна банка. Конфискувани са и частни активи като яхти, имения и друга собственост на близките до президента Владимир Путин олигарси.

Няма достоверни данни за точния размер на блокираните руски активи, но базираният в Украйна Институт за законодателни идеи твърди, че става въпрос за 397 милиарда долара.

По данни на Световната банка за възстановяването на Украйна са необходими 486 милиарда долара.

Къде са парите?

По-голямата част от парите или около 185 милиарда евро са замразени от Euroclear - международна депозитна организация, базирана в Белгия.

Това осигурява на Европа решаваща роля при вземането на решение как и дали да се използват блокираните руски активи. Останалата част от руските пари са в Австрия, Великобритания, Япония, Швейцария и Съединените щати, сочат данните на украинския Институт за законодателни идеи.

Какви са пречките?

Според международното право Западът не може просто така да конфискува парите на Руската централна банка. За да заобиколят правилата, държавите от Европейския съюз се договориха в началото на миналия месец да използват лихвите, генерирани от тези активи, които са на стойност между 2,5 и 3 милиарда евро годишно.

В края на месец май финансовите министри от Г-7 се договориха принципно да отпуснат предварително заем чрез използване на очаквани бъдещи печалби, генерирани от замразените активи – без обаче да се определя как точно ще работи този план.

Остават въпросите и как ще се подели рискът между Съединените щати и Европа, как ще се променят във времето лихвените проценти и дори кой ще даде заема на Украйна. Първоначално се говореше, че само Съединените щати ще стоят зад заема за Киев, но включването на Г-7 изпраща силно послание за международно единство и сътрудничество в подкрепата за Украйна.


Какво може да се обърка?

Европейските санкции срещу Русия, включително замразяването на руски активи, трябва да се подновяват на всеки 6 месеца с единодушно гласуване в Съвета на Европейския съюз.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който поддържа тесни връзки с Путин, може да блокира подобно решение, особено след като Будапеща поеме ротационното председателство от юли. Критиците питат и какво се случва, ако бъде обявен мир и активите бъдат размразени. Финансовите министри от Г-7 казват, че активите на Москва "остават блокирани, докато Русия плати за опустошаването на Украйна" и така намекват, че те могат да генерират лихви още дълго време. Повдигат се и опасения, че трети страни като Китай може да намалят инвестициите в Запада от страх, че активите им могат да замразени и използвани. А и Русия заплашва с ответен отговор.

  • Москва не се нуждае от ядрено оръжие, за да победи Украйна, заяви Путин

През месец май Владимир Путин подписа указ, с който позволява конфискация в Русия на активи на Съединените щати и "свързани" физически лица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Минков продължава с Ботев Пловдив
Николай Минков продължава с Ботев Пловдив
Градушка нанесе щети в Ботевградско (СНИМКИ)
Градушка нанесе щети в Ботевградско (СНИМКИ)