НОВИНИ

САЩ и Франция с подкрепа за Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:28, 07.06.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

В Париж Украйна получи военна, финансова и морална подкрепа от Франция и Съединените щати. Във френската столица украинският президент се срещна с американския президент Джо Байдън, предстои да разговаря и с Еманюел Макрон.

Френският президент вече обяви, че страната му ще изпрати в Украйна самолети "Мираж". Съединените щати ще предоставят на Киев допълнителни 225 милиона долара помощ. Кремъл реагира остро на подкрепата на Париж и Вашингтон.

80 години след десанта в Нормандия, светът отново говори за война и се надява на мир. Ден след честванията украинският президент произнесе емоционална реч пред френския парламент.

"За съжаление, живеем във време, когато Европа вече не е континент на мира. И то във време, когато нацизмът за съжаление се завръща. Отново в Европа градовете са напълно унищожени, а селата са опожарени. Отново в Европа се появяват депортационни лагери и омраза, превърнала се в нов руски култ", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Париж разширява подкрепата си за Киев - с изпращането на самолети "Мираж" и обучаване на украинските пилоти на френска територия. Франция е предложила да обучи 4 500 украински войници без да уточнява къде ще се проведе обучение. В Украйна френско-германска отбранителна компания ще изгради завод за производство на оръжие.

"Предстои да обявим доставката на изтребители Мираж 2000-5, които ще позволят на Украйна да защитава своята територия и въздушно пространство. Франция ще говори от свое име, но си сътрудничим и с други държави", обяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

Кремъл обвини Париж, че с решението си за изпращане на самолети Мираж засилва напрежението в Европа. В Украйна приветстваха позицията на Франция, определяйки я като "трезва преценка" на реалността.

"Сега, точно както преди 80 години, можем да го докажем – силата на нашето единство, на нашите споделени идеали", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Володимир Зеленски получи извинение от американския президент.

"Извинявам се за седмиците, през които не знаехме какво ще се случи с финансирането, заради проблемите със законодателството",заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Новият пакет американска помощ за Украйна включва боеприпаси за ракетни системи "ХАЙМАРС", минохвъргачки и артилерийски снаряди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа между ТИР и лек автомобил на пътя Русе-Бяла
Тежка катастрофа между ТИР и лек автомобил на пътя Русе-Бяла
Демокрацията започва от всеки един от нас, заяви Джо Байдън
Демокрацията започва от всеки един от нас, заяви Джо Байдън