НОВИНИ

Франция и САЩ обявиха нови пакети военна помощ за Украйна

Зеленски разговаря с Байдън и Макрон

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:51, 07.06.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски е на посещение в Париж, където ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и американския - Джо Байдън. Франция и Съединените щати обявиха нови пакети военна помощ за Украйна, включително изтребители и ракети с далечен обсег. Часове преди срещата си със Зеленски, Байдън разясни и указа, който подписа, с който беше позволено на украинските сили да използват американски оръжия, за да поразяват цели на руска територия.

С военни почести - така в Париж посрещнаха Володимир Зеленски. Малко след 10.00 часа украинският президент беше приветстван на Площада на инвалидите от френския министър на отбраната.

По обяд Зеленски ще произнесе реч в парламента, а по-късно днес ще разговаря последователно с Еманюел Макрон и Джо Байдън. Вчера, по време на церемониите по повод 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия, френският президент заяви, че страната му ще даде на Украйна свои изтребители.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Предстои да обявим доставката на изтребители Мираж 2000-5, които ще позволят на Украйна да защитава своята територия и въздушно пространство. Франция ще говори от свое име, но си сътрудничим и с други държави."

Макрон не уточни колко военни самолета ще получи Киев, но допълни, че предстои да бъдат обучавани украински пилоти. За пореден път намекна и че не е изключено в даден момент френски войски да бъдат изпратени на украинска територия.

За първи път след разговорите във Вашингтон през декември, Зеленски ще разговаря на четири очи и с Джо Байдън. Дни след като разреши американски оръжия да бъдат използвани за поразяване на цели на руска територия, в ексклузивно интервю за Ей Би Си нюз американският президент уточни, че Киев има разрешение да поразява единствено цели, намиращи се в непосредствена близост до окупираната Харковска област.

Джо Байдън, президент на САЩ: "Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу Украйна се извършват нападения. Не сме давали зелена светлина за удари на 200 мили във вътрешността на Русия. Не сме позволявали удари срещу Москва или Кремъл. ПРЕСЕЧКА Познавам Путин от над 40 години. И той ме притеснява от над 40 години. Той не е добър човек. Той е диктатор, който прави всичко възможно да си гарантира, че ще продължава да управлява страната си, но ще продължи и войната."

Съединените щати ще предоставят на Украйна нов пакет военна помощ - този път на стойност 225 млн. долара. Според американски военни, става дума основно за боеприпаси, включително ракетни системи "Хаймарс".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лече привлече българския защитник Кристиан Пехливанов
Лече привлече българския защитник Кристиан Пехливанов
Сигнал до прокуратурата във Варна за умишлено разпилени отпадъци около контейнерите
Сигнал до прокуратурата във Варна за умишлено разпилени отпадъци около контейнерите