НОВИНИ

Найден Тодоров: Институтът за опазване на културното наследство изнемогва

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 07.06.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Култура
Слушай новината

Институтът за опазване на културното наследство изнемогва с грижите за паметниците на културата у нас. Причината - критично намаленият брой на служителите. Това обясни в "Денят започва" служебният министър на културата Найден Тодоров.

"Институцията, която трябва да се грижи за паметниците на културата в България допреди няколко години е наброявала 1500 служители, в момента са 56. Тези служители са изключително качествени, но са 56, а паметниците на културата в България са хиляди".

Преди 20 години институтът е имал регионални офиси, които са се грижели за паметниците с местно значение, а центърът в София - за националните.

"Те не могат да се справят, защото нямат регионални офиси и не могат да реагират веднага, когато се случи нещо. Говорим за корекции в Закона за администрацията от 2012 г., които направиха невъзможно тяхното функциониране. Тези хора се опитват, но изнемогват, опитват се да правят какво ли не за тези паметници".

Къщата на Димитър Талев е само един от паметниците извън България, които са важни за страната, коментира министърът. Той посочи, че всяко от последните правителства е започвало инициатива да придобие имота, но докато се ориентира какво се случва, идва смяна на властта.

"За късмет и с инициатива на други хора в момента част от тази къща е в български ръце и може да се работи за нейното възстановяване. Една част, защото къщата има няколко собственици още от 1926 г., когато е продадена от наследниците на Талев. В този случай тази къща трябва да се придобие изцяло във времето, да бъде възстановена, да се направи музей на Димитър Талев", каза Найден Тодоров.

По думите му трябва да има отделна политика за запазване на сградите извън България, които имат общо с нашата история и култура. Подобно законодателство обаче не съществува, затова Тодоров ще предложи такава инициатива на бъдещия редовен министър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След среднощния екшън в Перник: Повдигнаха обвинение на мъжа, пребил няколко души и нанесъл щети по коли
След среднощния екшън в Перник: Повдигнаха обвинение на мъжа, пребил няколко души и нанесъл щети по коли
Бенямин Нетаняху ще държи реч пред американския Конгрес
Бенямин Нетаняху ще държи реч пред американския Конгрес