НОВИНИ

Ще си върне ли държавата къщата на Димитър Талев?

Айше Сали
от Айше Сали
19:42, 30.05.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Слушай новината

Ще бъде ли спасена най-накрая рушащата се къща на големия български писател Димитър Талев в Прилеп? Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров да проучи възможността и да започне процедурата за закупуването ѝ. Преди дни стана ясно, че част от покрива ѝ се е сринал. Проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота иска да продаде своята част. Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който отказва да направи това.

Снежана Ачевска научава от социалните мрежи, че е разрушена къщата на писателя Димитър Талев. Тя е собственичка на по-голямата част от нея. Отива на място. Вика полиция и звъни на консула ни в Битоля. Разрухата е факт, но не човешка намеса е в основата.

"Като се оправяше предната част на къщата, падна една греда. И тя повреди покрива. Няма такова нещо, че някой е направил нещо. Дъждовете си го направиха своето. Тя стара къща. Ние 13 години не сме там", каза Снежана Ачевска.

Новината отново върна на дневен ред темата съдбата на къщата на Талев. Идеята България да купи къщата в Прилеп се заражда още през 2017 г. Различни организации дори започват да събират средства за каузата. Миналата година Министерският съвет взима решение за закупуване на къщата. И тогава Найден Тодоров е служебен министър на културата. Три дни по-късно на власт идва редовно правителство. Тогавашният министър на културата Кръстю Кръстев. Той обясни по телефона, че в този период е направено проучване за закупуване на къщата, но не е получен отговор от собствениците, които не искат да продават своя дял. Сега предстоят нови стъпки. Най-напред ще бъде изкупен дялът на Снежана Ачевска.

"Тя притежава 2/3 от къщата - по-точно 160 кв, м. от 220 кв. м. Ние ще предприемем всички законови действия тази част от къщата да бъде купена. От там нататък ще молим за съдействие и македонската държава, за да може въпросът да бъде решен", обясни Найден Тодоров, служебен министър на културата.

Според Снежана Ачевска емоционалната обвързаност на другите собственици с къщата е причина за нежеланието им да продадат своя дял.

"Не пречи нищо аз да си продам моя дял. Там са 10 стаи. При нея са 2 стаи. Каква пречка ще има? И дворът е поделен, и къщата е поделена", допълни още Снежана Ачевска.

След закупуването трябва да бъде направена реконструкция. Така ще бъде запазена и паметта за автора на "Железния светилник". Има идея къщата на Димитър Талев в Прилеп да стане културен център.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконната търговия с лекарства в интернет: БНТ си поръча и получи турско лекарство за високо кръвно, изпращачът е от София
Незаконната търговия с лекарства в интернет: БНТ си поръча и получи турско лекарство за високо кръвно, изпращачът е от София
Кристиан Ериксен попадна в състава на Дания за Евро 2024
Кристиан Ериксен попадна в състава на Дания за Евро 2024