НОВИНИ

Броени дни до началото на морския сезон: Колко ще ни струва сянката на плажа това лято?

Концесионерите са подготвени да приемат първите туристи

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
17:27, 30.05.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Броени дни остават до официалното откриване на плажния сезон в България. На 1-ви юни ивиците трябва да са почистени, оборудвани с шезлонги и чадъри и спасители. Какви ще са цените това лято и готови ли са плажовете да посрещнат туристи - вижте в репортажа на Давид Сукнаров и Мила Николова...

Макар плажният сезон все още да не е открит, не липсват летовници.

Петар Мус, турист от Полша: "Рано е все още за плаж да, но времето е слънчево, няма много хора, спокойно е, а и в този период всичко е по-евтино. Още един плюс на ранната почивка."

Максим Колесников, турист от Литва: "Случайно, разбрахме за Созопол. Търсих в интернет къде наблизо по това време можем да отидем на почивка. Не ни е студено, в Литва е по-студено. По отзивите в интернет видях, че тук храната е вкусна и плажът е чист."

Концесионерите са подготвени да приемат ранните туристи.

Кирил Спасов, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове: "Миналия сезон, особено накрая, плажовете бяха разрушени. Този плаж конкретно беше доста пострадал, но през зимния период ние се постарахме и възстановихме плажната ивица."

От 1 юни, когато плажовете официално ще отворят, спасителите ще бъдат около 30%. От 1 юли всички ще бъдат на работа. В последния момент бе отложена спорната наредба за спасителите, които трябваше да са повече това лято и с променено работно време. А морски спасители трудно се намират.

Иван Георгиев, началник на водно-спасителна служба: "Недостига, както с цялата сезонна заетост, ще изпитваме в месеците юли и август. Около 1500-1600 всяка година са нужни, за да покрият минималните нужди по черноморските ни плажове."

Някои плажове вече са оборудвани и с т. нар. водни шезлонги. От догодина на всяка ивица трябва задължително да е осигурен достъп до морето на хората с увреждания.

Радослав Ангелов: "Супер удобно, много яко."

Ивайло Христов, спасител на плаж Харманите: "Като дойде човекът с увреждане, придружителят, който е с него, идва при нас и ни подава сигнал. На слизане го бутаме отзад, на излизане от морето единият отпред, по-силово, другият отзад."

Цените за чадърите и шезлонгите това лято ще се запазят.

Кирил Спасов, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове: "В срока на концесията ние нямаме право да променяме цените на чадърите и шезлонгите. Те остават същите като предходните сезони. Цените варират в рамките около 6 до 10 лв. по различните плажове."

снимки: БГНЕС

Тази година плажовете, удостоени със "Син флаг" за качество в България, са рекордно висок брой - 22, плюс едно яхтено пристанище.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеневата чета станаха герои на комикс
Пеневата чета станаха герои на комикс
Откриха издирваното 11-годишно дете във Велико Търново
Откриха издирваното 11-годишно дете във Велико Търново