НОВИНИ

Имало ли е указание от Димитър Главчев за смяна на българската позиция за Сребреница в ООН?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:38, 30.05.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение около действия на служебния министър-председател и външен министър Димитър Главчев.

Според публикувани документи в няколко сайта от последните дни със спешна грама той е поискал от посланика ни в ООН България да гласува с "въздържал се" резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г. Посланик Лъчезара Стоева обаче отказва с основния мотив, че страната ни е съавтор на резолюцията.

Проекторезолюцията на ООН обявява 11 юли за международен ден за почитане на жертвите от геноцида в Сребреница и осъжда отричането му като исторически факт, включително отговорните за него. В нея не се споменава поименно Сърбия. Въпреки това сръбската държава предприе интензивни дипломатически совалки, за да провалят приемането на резолюцията.

България е съавтор на проекторезолюцията заедно с Германия и Руанда и до последния момент инструкциите от Външно министертво са ясни. Съавторството по проекторезолюции в ООН задължава държавата да я подкрепи, без да се обяснява.

Според публикуваните документи два часа преди гласуването Главчев посочва да се гласува "въздаржал се" с мотива, че инициативата води до повишаване напрежението на фона на напрегната обстановка в света и на Балканите. Нашият дипломат в ООН обаче отказва с аргумента, че България е съавтор на документа в изпълнение на принципна и последователна позиция на страната ни по темата.

Така на 23 май България гласува "За" резолюцията за Сребреница. Тя бе приета, след като 84 страни гласуваха в подкрепа на документа, 19 бяха "против" сред тях - Русия и Китай, а 68 - "въздържал се".

Открито недоволен от българското гласуване е сръбският президент Александър Вучич, който коментира това в телевизионно предаване.

"Надявах се на изненада от България. Пет минути преди заседанието бях убеден, че България ще гласува "въздържал се". Нещо, за което се бяхме договорили, но не искам да навлизам в повече подробности. Но очевидно нещо се е случило", казва Александър Вучич, президент на Сърбия.

Днес следобед Министерският съвет разпространи позиция, в която се казва, че разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева.

"Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата.

Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака.

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България.

Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива", се казва в позицията на служебния кабинет.

От Министерския съвет посочват още, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване.

"Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество "работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали", допълват още от МС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ред Бул купи миноритарен дял в Лийдс Юнайтед
Ред Бул купи миноритарен дял в Лийдс Юнайтед
Янаки Милев загуби само два гейма и се класира за четвъртфиналите в Сърбия
Янаки Милев загуби само два гейма и се класира за четвъртфиналите в Сърбия