НОВИНИ

Община Пловдив настоява за повече контрол на пътя след тежката катастрофа с джип

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
12:09, 30.05.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Община Пловдив с опит да овладее бясната скорост на шофьорите след ужасяващата катастрофа на бул. "Руски", където бяха загубени два човешки живота. Какви мерки предлагат от общината.

Когато вижда първите снимки от катастрофата на булевард "Руски", рали състезателят Николай Арабаджиев не може да повярва, че автомобил може да изтръгне две дървета. Той смята, че усещането за сигурност в купето при висока скорост подвежда младите шофьори. И призовава всеки един да застане на паркинг край магистралата.

"Да видят как минава автомобил със 140 км в час и да си представят този автомобил да се удари в дърво", посочи Арабаджиев.

А при 175 километра в час и то в градски условия 21-годишният Кристиян не е имал възможност да избегне удара.

"Тук говорим за изключително брутална скорост, която е изключително опасна и е в пъти пъти над нормално възприетата за всеки един здравомислещ човек, който сяда зад волана".

На мястото на катастрофата да има по-голям контрол на скоростта, настояват от община Пловдив. Ето защо кметът на града е поискал от МВР пет камери за засичане на скоростта.

"Освен това ще поставим 10 стационарни измерители на скоростта, които ще могат да дават директна статистика за това, че в уреченото място има нарушения, като те са и превантивни, за това самите водачи да могат да се съобразяват и да гледат с каква скорост карат", коментира Костадин Димитров – кмет на община Пловдив.

В Пловдив няма нито едно стационарно устройство за засичане на скорост. Полицията разполага с две мобилни камери в служебни автомобили и две преносими тип "тринога".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вратарят на ЦСКА Димитър Евтимов: Сигурен съм, че утре ще излезем победители
Вратарят на ЦСКА Димитър Евтимов: Сигурен съм, че утре ще излезем победители
С малко над 8% ще се повиши цената на природния газ през юни
С малко над 8% ще се повиши цената на природния газ през юни