НОВИНИ

"Истории от Олимпийските игри" - брой 29

Гледайте поредицата всяка неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

истории олимпийските игри брой
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 30.05.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Други спортове
Слушай новината

Олимпийските игри в Москва са сред най-успешните за българския спорт с 41 медала, като осем са шампионите. Трима от нашите златни медалисти са борци - Валентин Райчев, Исмаил Абилов и Георги Райков.

Рекордните осем съперници за три дни. Осем победи, три от тях - с туш. Българският борец Валентин Райчев е един от най-изненадващите олимпийски шампиони в Москва`80. Той триумфира в категория 74 кг на свободния стил, без да е печелил титла и дори медал от световно или европейско първенство.

Георги Райков печели медал от всяко голямо първенство, на което участва. В съветската столица побеждава в три от четирите си срещи след дисквалификация на съперниците му, като носи първа титла за българската класическа борба от 8 години.

Исмаил Абилов е пример как силната воля и вяра може да те изведе до върха. През 1977-още в първата среща на световното първенство получава тежка контузия на ръката. Отнема му две години, за да се възстанови. Връща се чак през 1980-та. В олимпийския финал Исмаил Абилов смазва съпротивата на унгареца Ищван Ковач, като постига туш само за 108 секунди и триумфира с титлата.

В поредицата “Истории от Олимпийските игри” представяме българските спортни герои!

Гледайте поредицата всяка неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

На тримата “златни” борци от Москва`80 е посветен поредният епизод от предаването. Ще ви разкажем още за незабравимия Атанас Комшев. Той печели олимпийска титла в убийствената конкуреция на категория 90 кг. в класическата борба в най-успешната за страната ни Олимпиада - Сеул`88. Автомобилна катастрофа отнема живота му, когато е едва на 35.

Флорънс Грифит-Джойнър остава в олимпийската история с феноменалното си представяне през 1988 година, а рекордите й в спринта са валидни и до днес. Тя печели 3 златни, 1 сребърен медал и поставя два рекорда на планетата. Точно 10 години след феноменалния си успех в Сеул, през септември 1998-ма, Флорънс Грифит-Джойнър напуска внезапно този свят едва на 38.

Прелюбопитна тема от българската олимпийска история са няколкото двойки близнаци, които представят страната ни в различни периоди и издания на игрите. Единствените, които печелят медали са Владислава и Галина Танчеви - част от изключителния български ансамбъл, окичил се с бронзови отличия в Атина 2004 година.

Кои са останалите разказваме в поредния епизод на “Истории от Олимпийските игри”, в който отново са използвани кадри от видео архива на МОК.

Не пропускайте поредния вълнуващ разказ в поредицата “Истории от Олимпийските игри”, илюстриран с уникални кадри от архива на Международния олимпийски комитет!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с експресен успех и място в третия кръг на „Ролан Гарос“
Григор Димитров с експресен успех и място в третия кръг на „Ролан Гарос“
"Българският вълк от Уолстрийт" вече с присъда и у нас
"Българският вълк от Уолстрийт" вече с присъда и у нас