НОВИНИ

50-ият парламент може да е още по-фрагментиран, прогнозира Първан Симеонов

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
12:25, 07.06.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

10% разлика между първия и втория, ако изборите бъдат днес и борба за второто и третото място, показва сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Той обхваща 1003-ма пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю „лице в лице" с таблети между 29 май и 4 юни.

ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, на второ, трето и четвърто място с много близки проценти се нареждат ПП-ДБ,"Възраждане" и ДПС. БСП биха имали 8%, ИТН малко над 6%.

Близо до 4-процентовата бариера са "Солидарна България" с 3,1% и "Синя България" с 2,8%. Още 4 партии биха минали единия процент, след който се получава субсидия. Малко над 40% би била избирателната активност, а 3,5% декларират, че биха отбелязали „Не подкрепям никого".

За евровота картината не е много по-различна. Голяма преднина за ГЕРБ-СДС, след това с близки проценти се нареждат ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, от БСП събират 7,9%.

ИТН е с 5,9% точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в Европарламента. По-назад сега остават "Солидарна България" и "Синя България".

Ако лидерът в сондажа е ясен, то борбата остава за второто и третото място в бъдещия парламент, сочи проучването на Галъп интернешънъл болкан.

"Когато са близки дистанциите - това мотивира електоратите и те може да не завършат в пакет, нали там са три формации", каза Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

И ако досега в парламента имаше 6 партии, то следващото Народно събрание може да е още по-фрагментирано и в състава му да има 7 и дори 8 партии.

"Има много солидно представяне на по-малки формации сега - това са, защото има търсене в такава патова ситуация "нито-нито" има търсене или за трети опции или опции "срещу всички", обясни Симеонов.

На изборите се очаква и състезание с преференциите. Около 300 хиляди души пък ще вземат решението за кого да гласуват в последния момент.

"Всичко е под въпрос на тези избори, всичко ще се реши днес, утре и в неделя, защото стотици хиляди българи ще вземат решението тепърва", каза още Симеонов.

Картината за европарламента е сходна, единствено остава неяснотата дали 5 или 6 партии ще успеят да излъчат евродепутати. Това показва последният сондаж на „Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. В него са анкетирани 1003 - ма пълнолетни българи в представителна извадка, чрез интервю "лице в лице" с таблети реализирано между 29 май и 4 юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива реклама на лекарствен продукт се появи с образа на Варненския митрополит Йоан
Фалшива реклама на лекарствен продукт се появи с образа на Варненския митрополит Йоан
Спортни новини 07.06.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 07.06.2024 г., 12:20 ч.