НОВИНИ

Расте подкрепата за крайната десница в Нидерландия през втория ден на избор

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:12, 07.06.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Втори ден от евровота - пред урните излизат днес гражданите на Ирландия и Чехия, където гласуването продължава и утре. Първият ден от европейските избори - потвърди очакването за възход на популистите. В Нидерландия, която първа гласува на европейски избори вчера, лявата коалиция “Зелени леви” - Партия на труда на бившия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс води с малка преднина пред крайната десница на Герд Вилдерс. Това показват екзит-половете, а окончателните резултати ще бъдат съобщени в неделя. Още за тенденциите след изборите в Нидерландия и първите реакции на водещите политици от Десислава Апостолова.

В следващия Европарламент Нидерландия ще разполага с 31 кресла. Според екзит-половете лявата коалиция “Зелени леви”-Партия на труда на Франс Тимерманс ще има 8 депутати. До сега двете формации имаха заедно 9.
Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която до сега имаше само един евродепутат, ще има 7 в следващия мандат. Партията на премиера в оставка Марк Рюте ще има три места - едно по-малко от сега. Още 7 нидерландски партии ще имат свои представители в Брюксел и Страсбург.

Вилдерс, чиято Партия на свободата, спечели националните избори миналата година и в момента е в процес на формиране на ново коалиционно правителство, заяви, че се надява всички крайнодесни формации в Европа да формират една група в следващия ЕП.

“Аз съм много щастлив политик. Аз съм лидер на партията, която е най-големият победител днес, защото увеличихме своите места - от едно на седем. Дори има шанс да бъде най-голямата нидерландска партия с близки резултати до социалдемократите и зелените, които имат засега едно място повече”, заяви Герт Вилдерс - лидер на Партията на свободата.

Социалдемократите и зелените са доволни, че са успели да спечелят, макар и с малко, пред крайната десница.

“Ние сме първа политическа сила в тези избори. Но мисля, че това е и важен сигнал, че всички проевропейски партии се представиха добре в тези избори и че Нидерландия подкрепя и ще участва в изграждането на една по-силна Европа”, заяви Франс Тимерманс - коалиция Леви зелени - Партия на труда.

Според Тимерманс тенденциите в Нидерландия са добър сигнал и към останалите държави от ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без почивка за България след победата срещу Иран в Лигата на нациите
Без почивка за България след победата срещу Иран в Лигата на нациите
Спешна проверка в НКЖИ поиска транспортният министър (ОБЗОР)
Спешна проверка в НКЖИ поиска транспортният министър (ОБЗОР)