НОВИНИ

80 години от десанта в Нормандия - световни лидери се събраха във Франция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:34, 06.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Световни лидери се събраха във Франция, за да честват 80 години от десанта в Нормандия. Демокрацията сега е изложена на по-голям риск, отколкото когато и да било след Втората световна война, заяви в речта си американският президент Джо Байдън. Големият отсъстващ на церемониите беше Русия, която не получи покана.

По северното крайбрежие на Франция бяха организирани редица възпоменателни церемонии. Джо Байдън, Еманюел Макрон и британският крал Чарлз Трети отдадоха почит на присъстващите ветерани, някои от които са на над 100 години. 103-годишна британска ветеранка получи френския Орден на Почетния легион - най-висшето отличие на Франция.

"Мъжете, които се биха тук, станаха герои, защото им беше дадена дръзка мисия, знаейки, че вероятността да умрат е реална. Те знаеха без съмнение, че има неща, за които си струва да се бориш и да умреш. Свободата си заслужава, демокрацията си заслужава", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Съединените щати и НАТО няма да се оттеглят от кризата в Украйна, каза още американският президент.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски и германският канцлер Олаф Шолц също участваха в церемониите. Единствено Русия не беше поканена. Като причина Париж посочи "агресивната война на Москва срещу Украйна, която се засили през последните седмици".

Снимки: БТА

Десантът в Нормандия от 6 юни 1944 г. полага основите на победата над нацистките сили. Повече от 150 000 военнослужещи от Съединените щати, Великобритания, Канада и други съюзнически нации вземат участие в десанта, който е началото на операция "Овърлорд" - инвазия, която довежда до освобождаването на Франция и победата на Западния фронт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Схемата с източване на банкови сметки: 11 души са с повдигнати обвинения
Схемата с източване на банкови сметки: 11 души са с повдигнати обвинения
Ани Вангелова приключи участието си на турнира по тенис на клей в Баня Лука
Ани Вангелова приключи участието си на турнира по тенис на клей в Баня Лука