НОВИНИ

Въздушната линейка транспортира успешно жената, която пострада при паркиране на кола в Сандански

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:11, 06.06.2024 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Втора спасителна мисия на първата ни въздушна линейка. Този път хеликоптерът летя от София до Сандански и обратно, за да транспортира 58-годишна жена с множество травми след инцидент с автомобил.

Това е втората мисия на първата ни въздушна линейка. Във вторник жена в тежко състояние беше транспортирана от Шумен до ВМА в София.

58-годишната жена от Сандански паркирала автомобила си, но не дръпнала ръчната спирачка. Колата тръгнала назад с отворена врата и я повлякла. Жената е откарана с линейка в болница с множество травми. Тази сутрин от спешния център в Благоевград поискали въздушна линейка да я транспортира до София.

"Такива травми преди години сме карали до София в много тежко състояние и не се знае пациентът дали ще оживее. А тук много по-бързо става", обясни д-р Агнеса Янева - ФСМП - Сандански.

Хеликоптерът излетя в 12:20 ч. и пристигна в Сандански за около 30 минути. Приземи се на стадиона, защото в града хеликоптерна площадка няма. Не е спирал за презареждане, но на път за София имало турбуленция.

"По-удобно е, защото стадионът е голям. Примерно ей това място тук е по-малко за кацане", каза Юлиян Богоев - пилот.

По време на спасителната акция имало турбуленция.

"Под Балкана имаше малко турбуленция. То няма как да няма, защото е малко по-ветровито. В общи линии полетът беше перфектен", каза Валерий Шопов - пилот.

Този път машината не е спирала да презарежда гориво.

"Може да лети около 600-650 километра без зареждане", посочи Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз".

По време на полета пострадалата е била с кислородна маска. Това в втората въздушна мисия за доктор Иванова и медицинска сестра Радоева. Екипът споделя опита с колегите си.

"За мисиите им разказваме с какви ситуации сме се сблъсквали. Смятам, че никой от колегите няма да има проблем", коментира д-р Вера Иванова - лекар в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха.

Общо 6 медицински екипа могат да летят с въздушната линейка. Кой обаче решава кога и къде да бъде изпратен хеликоптер?

"Решението се взема тук от координационната централа , които е завеждащият", обясни д-р Георги Деянов - директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха.

При спешен случай хеликоптерът може да излети до 15 минути след подаване на сигнала. Летището на покрива на болница "Света Екатерина" се използва за транспортиране на пациенти до 5 болници. Оттам се надяват да бъде осигурена наземна линейка с оборудване като на хеликоптера.

"За да може да не се налага да идват и екипи от други болници и наши екип да участват, а директно медицинският екип от хеликоптера с линейката, която му бъде подсигурена, да транспортира пациента до съответното здравно заведение", каза д-р Георги Найденов - зам.-директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Докато бъде осигурена линейка, в "Света Екатерина" ще има дежурни екипи, които да посрещат хеликоптера.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендарният "Ориент Експрес" спря в Русе и Варна (СНИМКИ)
Легендарният "Ориент Експрес" спря в Русе и Варна (СНИМКИ)
Колаж с полицейска кола върху трамвайни релси в София стана хит в социалните мрежи
Колаж с полицейска кола върху трамвайни релси в София стана хит в социалните мрежи