НОВИНИ

Перущица отново е на воден режим

Проблемите с водопровода са от години

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
17:35, 06.06.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на лятото Перущица премина на воден режим заради нисък дебит в единия от двата водоизточника, които снабдяват града. Чешмите пресъхват от 17.30 ч. до 20.30 ч. и от 1.00 до 5.00 ч. през нощта. Този график обаче не е твърд, а е според дебита и нивото на водата в кладенеца на помпената станция до Червената църква.

Местните жители са гневни и дават срок от един месец на институциите да кажат какво ще предприемат. Иначе излизат на протест. Проблемът с водата в Перущица обаче не е отсега. Миналата година градчето отново беше на воден режим. Сега ограничението се въвежда доста по-рано.

"Проблемът датира може би от 4 години и все повече се задълбочава и затова ние трябва да вземем спешни мерки", каза Николай Баков - кмет на Перущица.

"Това, което е тази година, още края на май, при положение, че целият май беше дъждовен и валеше, досега не ни се е случвало", коментира Сабина Данева.

Хората са гневни и вече превантивно се снабдяват с хидрофорни системи.

"Досега се справяхме както можем с бидони, сега се подготвяме да имаме хидрофор, че имаме бебе на два месеца и половина и много е неприятно, много е трудно, на 30 и колко градуса знаете какво става. Това са бани, тоалетни, лични нужди", посочи Сабина Данева.

Авариите по над 70-годишната водопроводна мрежа също са ежедневие в Перущица. Отделно от ВиК търсят и скрити аварии.

"Изключително много скрити аварии започнаха да се намират. В момента в града ни има засилено присъствие на ВиК и отстраняват всичко, което могат да намерят, но това не е решение. Решението е, че трябва да направим нов водоизточник", обясни кметът Николай Баков.

Хората търсят и друга причина за безводието в Перущица.

"За мен причина са също така и частните ВЕЦ-ове. Трябва да се проверят от компетентните органи", каза Павлина Исова.

За да се реши проблемът, е необходимо да се подмени цялата ВиК мрежа, смятат хората в Перущица. Вече е входиран проект на стойност около 4 милиона лева в регионалното министерство.

"Водопроводната мрежа наистина е стара и приоритетно би трябвало още преди 10 години да започне да се мисли за подмяна, защото за мен най-големият проблем идва оттам. Бях свидетел на подмяната на водопровод... тръбата, която извадиха, беше решето, сито. Цялата водопроводна мрежа най-вероятно изглежда по този начин", каза Виолета Милушева.

Заради създадените неудобства обаче недоволството сред хората в Перущица расте. От ВиК дружеството заявиха за БНТ, че на 11 юни ще се проведе междуведомстгвена комисия,на която ще се обсъди проблема и едва след това ще се реши какво да се предприеме. Дотогава обаче местните ще продължат да пълнят бидони с вода и да инсталират хидрофорни системи в опит да се справят с проблема

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банките у нас постепенно внедряват изкуствения интелект
Банките у нас постепенно внедряват изкуствения интелект
Европейските избори вече започнаха - как гласуват различните държави и за какво да следим
Европейските избори вече започнаха - как гласуват различните държави и за какво да следим