НОВИНИ

80 български компании готови да помагат за възстановяването на енергетиката на Украйна

ЕС похвали Киев за реформите по време на война

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:10, 11.06.2024
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Над 80 български компании са готови да се включат във възстановяването на енергетиката на Украйна. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на конференция за възстановяването на Украйна в Берлин. Не е достатъчно да спечелиш войната, важно е да организираш мира, коментира Главчев.

От Берлин предават специалните ни пратеници Теодора Гатева и Огнян Колчаков.

Повече от 2000 политици, представители на бизнеса и неправителствения сектор обсъждат следвоенното възстановяване на Украйна. Акцент в разговорите е енергийната система на страната, тежко пострадала от руската инвазия, както и възможността да се използват замразени руски активи в полза на Киев. Украйна за пореден път получи уверение, че бъдещето ѝ е в ЕС.

Димитър Главчев беше посрещнат на форума от домакина Олаф Шолц и от украинския президент Володимир Зеленски.

"Не е най-важно кой ще спечели войната, а как ще се организира мира. Обсъдихме всичко, което е нанесено като поражения във войната, разбира се без човешките животи. Става въпрос за възстановяване и инфраструктура, където ние имаме сериозно участие в областта на енергетиката", подчерта Димитър Главчев - служебен министър-председател.

Интерес и на български компании за възстановяване на пътната инфраструктура на Украйна е заявен на конференцията в Берлин. България има интерес да се включи и в инициативата за изграждане на коридор за "зелена" енергия от Азербайджан към Европа. В нея се включват още Грузия, Унгария и Румъния. Обсъден е и вертикалният газов коридор на среща на служебния енергиен министър Владимир Малинов и украинския му колега Герман Галушченко.

"Предприехме вече конкретни стъпки с подкрепата на МС и "Булгартрансгаз" започна реализацията на този проект, който ще допринесе значително и ще покаже солидарност с Украйна по отношение на заместването на руския природен газ от първи януари 2025 година", каза Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката.

Домакинът Олаф Шолц, обяви, че Германия ще предостави на Украйна още системи за ПВО, ракети и муниции.

"Никой тук не може да каже кога ще свърши войната, но можем да кажем това - тя ще свърши. Ще възстановим Украйна - по-силна, по-свободна и по-богата от всякога. Милионите украинци, които живеят в нашите държави може да са мост, мъже и жени, които говорят нашия език, работят в нашите компании и утре може да играят решаваща роля за възстановяването на Украйна. Всичко е в хората. Добре дошли в Берлин, Слава Украине", каза Олаф Шолц - канцлер на Германия.

Украйна се надява конференцията да затвърди позициите й като бъдещ член на ЕС. И страната ни е изпълнила всички условия за начало на преговори за членство в ЕС.

"Украйна има всички природни дадености за съвременна енергетика, но без заеми и инвестиции, не можем да се възползваме. И тук не говорим за безвъзмездни заеми, а за висока възвращаемост на инвестициите от вашите компании, по-голям пазар. Заедно с нас, създаваме нови основи за енергетиката. Ще бъдат създадени десетки хиляди работни места и осезаем икономически растеж и за вас, и за нас", подчерта Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Председателят на ЕК призова Украйна да започне преговори за членство в ЕС до края на месеца и похвали Киев, че е успял да проведе редица реформи по време на война.

"Точно това ни събира тук днес в Берлин Путин трябва да се провали и Украйна да надделее. Трябва да помогнем на Украйна да възкръсне от пепелта и да бъде господар на собственото си бъдеще. И днес мога да съобщя, че ще доставим на Украйна допълнителна помощ от 1 милиард и 900 милиона евро до края на месеца", каза Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Конференцията за възстановяване продължава и утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 800 евро за билет за тренировка на португалските национали
До 800 евро за билет за тренировка на португалските национали
Задържаха младеж, източвал бонус картите на голяма търговска верига
Задържаха младеж, източвал бонус картите на голяма търговска верига