НОВИНИ

Протести във Франция след заявката на Макрон за предсрочни избори

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:11, 11.06.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Продължават реакциите във Франция, след решението на президента Макрон да свика предсрочни избори. Левите партии обявиха, че ще излязат с единна листа за парламентарния вот. В същото време за обединение заговориха и представителите на крайната десница, които постигнаха рекордно високи резултати на изборите за Европейски Парламент. Десетки хиляди французи обаче излязоха на протест, за да покажат, че не всички в страната подкрепят крайнодесните.

Смут и несигурност сред французите след внезапно обявените от президента Еманюел Макрон предсрочни парламентарни избори. Хиляди протестираха в няколко френски града, за да кажат "не" на крайната десница, която постигна исторически успех и спечели над 30% от гласовете на евровота - два пъти повече от центристите на Макрон. Лошите резултати провокираха Макрон да разпусне парламента и сега французите ще се отправят към избирателните секции на 30 юни и 7 юли.

"Това, което направи Макрон, е много неразумно и прибързано, което според мен ще се отрази и на резултата от изборите", каза Мари Халган, учителка.

"Настъпи най-мрачният час. Предстои ни важна битка и е важно да гласуваме, за да спечелим", сподели друг френски гражданин.

Твърди се, че назначеният неотдавна премиер Габриел Атал, е предложил на президента той да подаде оставка, вместо да бъдат свиквани избори. Макрон обаче отказал. Според анализатори, изборите във Франция могат силно да разклатят обстановката в страната, а обединение на крайната десница е все по-вероятно.

Лидерът на евроскептичната и популистка партия "Национален сбор" Марин льо Пен е оптимист за предстоящите избори. Льо Пен се е срещнала и с представители на Крайнодясната партия "Реконкиста" на Ерик Земур, с които са постигнали споразумение да работят заедно след изборите.

"Имаме исторически шанс да върнем Франция там, където ѝ е мястото. Да обединим всички, които не са съгласи с политиките на Еманюел Макрон и да съставим стабилно мнозинство", обясни Марин льо Пен, лидер на "Национален сбор".

Френската левица също се мобилизира и ключовите играчи в ляво заявиха, че ще се явят с единна листа на престоящия вот.

След изненадващото си изявление в неделя вечерта, Еманюел Макрон замина за Германия. Там обаче той се срещна с президента Щайнмайер и не коментира нищо повече, след заявката си, че Франция отива на предсрочни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Източният фланг на НАТО не е единен по въпроса как да се търси изход на войната в Украйна
Източният фланг на НАТО не е единен по въпроса как да се търси изход на войната в Украйна
Ема Радукану е готова за своето завръщане
Ема Радукану е готова за своето завръщане