НОВИНИ

Политическият хазарт на Макрон

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:48, 10.06.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Европа
политическият хазарт макрон
Слушай новината

"Поемане на огромен риск" - така наблюдателите определят решението на френския президент Еманюел Макрон за предсрочни парламентарни избори в края на юни. Държавният глава обяви драматичното и изненадващо решение в телевизионно обръщение от Елисейския дворец само един час след края на европейските избори и публикуването на първите прогнозни резултати. Още тогава стана ясна съкрушителната загуба на неговата партия "Ренесанс" от "Националния сбор" на Марин льо Пен.

Крайнодясната формация се представи два пъти по-силно от президентската политическа сила.

Макрон обяви разпускане на парламента и предсрочен вот на 30 юни и 7 юли малко след като лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела открито го призова да насрочи парламентарни избори.

"Чух посланието ви и няма да го оставя без отговор", обърна се президентът към френските избиратели.

Той посочи, че "Франция се нуждае от ясно мнозинство в спокойствие и хармония" и отбеляза, че не може да се примири с възхода на крайната десница "на целия континент".

Резултатите от предстоящия вот не засягат оставането на Макрон на президентския пост. До края на втория му мандат остават още три години. Президентът обаче няма мнозинство в настоящия френски парламент и очевидно е решил, че продължаването на мандата му без нов вот ще постави политическата система на Франция на твърде голямо изпитание, коментира Би Би Си.

Марин льо Пен, която два пъти губи избори за президент срещу Еманюел Макрон, реагира незабавно и обяви, че нейната партия "е готова да поеме властта и да сложи край на масовата имиграция".

Пред огромния риск от предсрочен вот, Макрон имаше и други ходове. Той можеше да запази статуквото и да обясни голямата победа на крайната десница като европейско отклонение, което ще бъде поправено на следващи, по-ключови избори.

Също така Макрон би могъл да разчита, че през следващите два месеца интересът към политиката сред хората да бъде изместен от предстоящото Европейско първенство по футбол в Германия и най-вече от Олимпиадата в Париж. Много от френските коментатори със сигурност са очаквали такава реакция от президента. Може обаче да се предположи, че той е знаел какво да очаква и е планирал отговора си предварително.

Резултатът от евровота повтаря почти буквално прогнозите в сондажите и Еманюел Макрон е имал достатъчно време да обмисли вариантите си за действие.

Факт е, че той е в затруднено положение. Без парламентарно мнозинство, приемането на всеки проектозакон се превръща в борба. При положение, че по-голямата част от Франция е срещу Макрон, всяко ново законодателство, като например следващият бюджет, може да придобие експлозивен характер.

Неслучайно държавният глава се обяви за "яснота". Ако "Националният сбор" получи необходимите гласове, трябва да получи шанс да управлява, каза Макрон. Очевидно е, че той се надява неговата партия "Ренесанс" да вземе реванш на вота на 30 юни и 7 юли. Вероятно разчита и на по-силно представяне на останалите политически сили.

Президентът обаче не трябва да забравя, че залозите в момента са в полза на още една победа на "Национален сбор" - вероятно не толкова изразителна като на евровота, но достатъчна да я превърне в първа политическа сила в парламента, отбелязва Би Би Си. Тогава Франция може да доживее да види Марин льо Пен или партийния лидер Жордан Бардела на премиерското кресло.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков: Ще гоня медал от Олимпийските игри
Божидар Саръбоюков: Ще гоня медал от Олимпийските игри
Веселин Великов: Положението е тежко от финансова гледна точка
Веселин Великов: Положението е тежко от финансова гледна точка