НОВИНИ

Какви са възможностите за кабинет?

Мълчанието на трите големи партии поражда спекулации по отношение на сформиране на кабинет

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:17, 11.06.2024
Чете се за: 05:45 мин.
Парламентарни Избори 2024
Снимка: БТА
Слушай новината

Преброен е и последният глас от изборите в неделя и вече са ясни окончателните резултати. Те показват 7-партиен парламент.

Първата политическа сила е ГЕРБ-СДС. Големият въпрос кой ще е втори е с ясен отговор - ДПС.

ПП-ДБ са трети с разлика от първия с близо 10 на сто, както показваха прогнозите. Следват "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". Новата партия в новия парламент ще бъде "Величие".

ЦИК все още не е обявила официално разпределението на депутатските места. Но се очаква ГЕРБ-СДС да имат 68 депутати, което е с едно по-малко от предишния парламент. ПП-ДБ ще имат с 25 депутати по-малко. Най-много нови депутатски места ще има ДПС - 11. "Има такъв народ" и "Възраждане" също увеличават актива си. 4 депутатски банки по-малко ще имат от БСП.

Конфигурацията на партийните мандати, която разкрива картината на евентуалните мнозинства в новия - 50-и парламент - според повечето анализатори, показва задача, чието решение е близко до невъзможното. На втория ден след вота - трите политически формации, събрали най-много гласове - не дават никакви знаци за намеренията си. Ясно е, че най-големи шансове да се реализира има първият мандат, а също и че няма мнозинство без трети участник в евентуална сглобка.

В оглушителното мълчание на политическите партии експертите виждат начало на договорки без журналисти и публика.

"Това мълчание е знак на това, че се мислят варианти и че наистина се работи по въпроса или поне досега е било така, тоест действа се предпазливо, да не се стъпи на криво, да не се кажат грешни думи или се водят някакви разговори между тях, които чакат да получат публичност в момента, в който има някакъв вариант и решение", коментира Яница Петков, политолог.

Договорки с кого?

ГЕРБ-СДС и ДПС, като най-големи групи в новия парламент, събират 115 гласа в 50-ия парламент. Налага се да търсят подкрепата на още поне шестима депутати за мнозинство. Социолозите засега намират в ИТН подобен партньор.

"ГЕРБ-СДС, ДПС плюс хора от ИТН това е вариантът, който се обмисля. Познавайки все пак малко Тошко Йорданов, той много твърдо обяснява винаги, че няма да работят с ГЕРБ и ДПС. Тук евентуално ще се опитат да го маскират това правителство, като някакъв вид програмно правителство, ама то колко ще е програмно, то ще е реализирано с мандата на ГЕРБ-СДС и ще влязат в същия капан, в който влязоха ПП-ДБ.

- Колко дълго ще оцелее това правителство?

- Ако се формира такова нещо , ще има много кратък хоризонт", заяви Петър Чолаков-социолог.

"По идеологическа линия би могло да се търси подкрепа от ИТН във връзка с тяхното позициониране в по-скоро дясно консервативния политически спектър, за да може да има политическа подкрепа и от гледна точка от евроатлантическата ориентация и на трите партии", каза още Яница Петков - политолог.

В разцеплението на ПП-ДБ и заявената оставка на лидера на "Да, България", специалистите също виждат вариант за търсене на подкрепа.

"От страна на ГЕРБ би могло да има някакви опити за разцепление или поне за сътрудничество и комуникация със само единия елемент в тази коалиция, а пък тя самата в момента изглежда доста нестабилна", заяви Яница Петков - политолог.

"Ако успее Борисов да отцепи една част от тях, които решат да бъдат колаборационалисти и да работят заедно с ГЕРБ-СДС и с ДПС да формират евроатлантическо правителство под знамето на това, че имаме нашествие на путинизма", коментира Чолаков.

Политолози и социолози на този етап нямат ясна информация дали би бил създаден кабинет с ясно разписана програма.

"Най-работещото нещо отново би било правителство с конкретна програма, конкретни цели, конкретен период. Това е нещо, което в случая би оправдало някакъв вид непопулярно мнозинство", смята Яница Петков - политолог.

"Сега са на мода такива връзки, където нищо не се, които свободно витаят във въздуха, нищо не се казва. Някакъв такъв вид ще бъде, нищо няма да бъде записвано, устни договорки ще бъдат, нищо няма да се запише, макар че то като се запише, нали? Така че те да се разберат, да си ударят ръцете", допълни Чолаков.

Неизвестните остават и ще стоят, докато новото правителство не положи клетва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слабо земетресение край Стара Загора
Слабо земетресение край Стара Загора
Роберт Левандовски пропуска първия мач на Полша на Евро 2024 заради контузия
Роберт Левандовски пропуска първия мач на Полша на Евро 2024 заради контузия