НОВИНИ

Габриел и Тагарев откриха форум за иновациите в отбранителната индустрия

габриел тагарев откриха форум иновациите отбранителната индустрия
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 06.02.2024
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Значимостта на отбранителната индустрия расте непрекъснато, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на конференцията „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“.

„Съвременните рискове, които непрестанно се променят и умножават в контекста на войната на Русия срещу Украйна, създават нови потребности и нови възможности в отбранителната индустрия. Тази индустрия днес не се ограничава само до производството на оръжия и боеприпаси. Отбранителната индустрия се разглежда много по-широко - в аспекти като модерни технологии, проекти, свързани с космически изследвания, с изкуствен интелект и много други. Когато говорим за отбранителната индустрия, трябва да имаме предвид както по-тежкия сектор, така и представителите на компании, които не се асоциират непосредствено с отбраната, но пък силно допринасят за засилването на отбранителните ни способности“, подчерта той.

Министър Тагарев изрази надежда, че форумът ще допринесе за формулирането на решения на актуални проблеми в сектора.

„И в НАТО, и в ЕС разглеждаме възможностите на отбранителната индустрия не просто като един отделен сектор, а като основа за изграждане на ефективна отбранителна политика“, подчерта той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри престижния форум.

„България отправя много силно послание с това, че министърът на отбраната и министърът на иновациите стоят един до друг. Това послание е, че днешната конференция ще мине под знака на сътрудничеството, на взаимодействието, на дръзките идеи.

Бих искала да откроя и специалната добавена стойност на днешната конференция за изграждане на общото ни разбиране и засилване на колективния ни ангажимент в рамките на Европейския съюз и НАТО за укрепване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. И това – на основата на споделената амбиция за насърчаване на мира и сигурността в Европа и в глобален мащаб.

Колкото повече растат рисковете, толкова повече се увеличава и необходимостта от иновативни решения в областта на отбраната в отговор на предизвикателствата и гарантирането на сигурността на нашите граждани“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи.

Европейската отбранителна индустрия трябва да бъде иновативна и адаптивна, отбеляза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"Чрез инвестиране в научноизследователска и развойна дейност, използване на нововъзникващи технологии, насърчаване на сътрудничеството и развитието на иновациите, може да се изгради отбранителна индустрия, която не само ни защитава, но и позиционира Европа като глобален лидер в сигурността и технологиите. Участието ни в Ускорителя в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) и Фонда за иновации на НАТО показва усилията ни да посрещнем предизвикателството на внедряването на високи технологии в отбраната. Съвместната работа ще подпомогне развитието на малките и средни предприятия в сектора, както и взаимодействието между стартиращите предприятия и по-големите компании в сектор отбрана“, подчерта тя.

В своето изказване генералният директор на Главна дирекция „Отбранителна индустрия и Космос“ на Европейската комисия Тимо Песонен определи като добра практика събирането на едно място на министерствата на отбраната, иновациите и растежа и икономиката и индустрията, представителите на академичните среди и най-важното – представителите на бизнеса и водещи иновативни компании.

Във форума участваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание Христо Гаджев, помощник-генералният секретар на НАТО по иновациите, хибридните и кибер предизвикателствата Дейвид ван Вийл, директорът по управление на жизнения цикъл на Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване Алън Маклауд и директорът по технологиите на Агенцията на НАТО за комуникации и информация Антонио Калдерон. С цел насърчаване на сътрудничеството бяха организирани и двустранни срещи.

Конференцията е първото събитие от календара за отбелязване на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО. В качеството на модератор на конференцията Велизар Шаламанов посочи, че на това място, в Иновационния форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, се събират заедно над 250 представители на българската отбранителна индустрия, научни организации, държавната администрация и различни структури на Българската армия, с цел да се подготвят за бъдещето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Турция 100 000 спасители и 100 000 доброволци се обучават за реакция при земетресение
В Турция 100 000 спасители и 100 000 доброволци се обучават за реакция при земетресение
Зейн Ноулс напусна Левски след само седем мача
Зейн Ноулс напусна Левски след само седем мача