НОВИНИ

Гълъб Донев: Държавата ще подпомогне всички пострадали при пожара в Рояк

гълъб донев държавата подпомогне всички пострадали пожара рояк
bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 23.11.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Част от евакуираните при пожара в село Рояк възрастни хора ще бъдат пренасочени към други домове. Това съобщи социалният министър Гълъб Донев, който посети оцелелите. Те се намират в хотел в село Аспарухово. Тези от близките на пострадалите, които искат да приберат роднините си ще могат да го направят, добави министърът. Условията в дома в село Рояк са били добри, като той е бил проверяван.

"Около 14 човека, лежащо болни и с физически увреждания, трябва да бъдат настанени в социални домове, а около 33 - 34, които са с деменция и психични проблеми, за тях ще се търси подходящата услуга. Към момента са настанени в този хотел, условията са отлични, разговарях с част от хората, които са контактни, чувстват се добре, но, разбира се, са стресирани от случилото се в дома", каза социалният министър на брифинг пред медиите.

Хората могат да останат в хотела толкова време, колкото е необходимо, ще се водят разговори и със собствениците на дома в Рояк, за да се уредят отношенията относно платени такси и обслужване на хората. Всички пострадали и роднините им ще бъдат подпомогнати от държавата. Част от тях са загубили личните си документи, ще им бъдат издадени нови.

Оцелели при огнения ад в Рояк: Пожарът стана внезапно

"С тези близки, които искат да вземат родителите си и искат да се грижат за тях, няма проблем. Има и такива, които няма кой да вземе и ще бъдат пренасочени в други социални услуги. Дирекция "Социално подпомагане" във Варна води разговори с други държавно делегирани институции", заяви Донев.

В момента се правят проверки на дома от няколко институции - прокуратура, "Пожарна и аварийна безопасност", държавната дирекция "Социално подпомагане", Агенцията за качество на социалните услуги и др.

Пожарът в Рояк вероятно е тръгнал от помещението с бойлерите

Още от август е разпоредена проверка в домовете за възрастни в цялата страна. Капацитетът на Агенцията за социално подпомагане обаче е ограничен. Докладът от първите проверки е предоставен на компетентните органи.

От 1 януари всички социални заведения трябва да бъдат прелицензирани и всички домове, в които са констатирани нарушения, ще бъдат затворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ПСЖ са се свързали със Зинедин Зидан
От ПСЖ са се свързали със Зинедин Зидан
Задържаха трима българи, превозвали 18 мигранти край Пазарджик
Задържаха трима българи, превозвали 18 мигранти край Пазарджик