НОВИНИ

Пожарът в Рояк вероятно е тръгнал от помещението с бойлерите

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 23.11.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава разследването за пожара в дома за стари хора в с. Рояк, край Варна, където загинаха 9 души. Няколко са версиите на разследващите, сред тях се допуска технически проблем с бойлер в близост до мястото на инцидента, както и неизправност в електрическата инсталация.

В момента ситуацията в селото е спокойна. Последната пожарна напусна местопроизшествието преди 9 часа.

Повечето обитатели бяха евакуирани и сега се намират в общински хотел в село Аспарухово. Състоянието им е добро. Осигурена им е храна и вода, както и грижи.

В селото е ден на траур, знамената пред кметството са свалени наполовина.

Пожарът в Рояк е загасен, оцелелите обитатели на дома са евакуирани (ВИДЕО)

От МВР казаха за БНТ, че работят по всички възможни версии, но не става дума за умишлен палеж. Най-вероятно пожарът е тръгнал от помещенията с бойлерите. Днес предстои още един оглед на следователите. Телата на починалите ще бъдат подложени на съдебно медицинска експертиза във Варна, като най-вероятно хората са загинали от вдишването на отровните газове при изгарянето на предметите при пожара.

В евакуацията са участвали снощи много местни жители, те са чули писъците на възрастните хора и са се притекли на помощ. За щастие са успели да изведат повечето от тях.

Премиерът Стефан Янев изказва своите съболезнования към загиналите. В момента органите на централната и местната власт полагат всички необходими усилия, за да окажат съдействие на потърпевшите, написа Янев във Фейсбук.

Девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк (ВИДЕО)

Той е провел разговори с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков. Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара, а МВР ще провери сигурността в този тип социални институции в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Пеканов: Държавата често пъти не е подготвена да си свърши работата
Атанас Пеканов: Държавата често пъти не е подготвена да си свърши работата
Стефан Янев: Нека оставим разследващите органи да си свършат работата
Стефан Янев: Нека оставим разследващите органи да си свършат работата