НОВИНИ

Пожарът в Рояк е загасен, оцелелите обитатели на дома са евакуирани (ВИДЕО)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
23:00, 22.11.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пожар отне живота на 9 души в дома за възрастни в село Рояк, в района на Провадия. Сигналът е подаден малко преди 18.00 часа. Огънят е загасен, но е обхванал около 150 м покривна конструкция.

Вижте повече в прякото включване на Даниела Цекова

Домът се намира в преустроено училище с дървен покрив. Веднага след избухването на пожара много жители на село Рояк участваха в гасенето му и спасяваха хора.

"Влязохме и започнахме да вадим хората, колкото можем - кой с количка, кой с носилка. Изкарахме повечето. Аз лично носих един от загиналите", разказва един от доброволците.

"Сестра ми е тука, ама я няма, вдигнали са я за някъде. Нищо не знам още", разказва роднина на една от обитателките на дома.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов заяви пред БНТ, че е започнало разследване на инцидента.

"Извършват се първоначалните огледи на местопроизшествието, извършват се действия по установяване на самоличността на пострадалите лица. Установяват се свидетели, които още тази вечер би трябвало да бъдат разпитани. Изземват се и документи, които касаят техническото състояние на сградата и състоянието на потребителите", обясни той.

Окръжният прокурор увери, че съвсем скоро самоличността и състоянието на пострадалите ще бъдат ясни и близките им ще бъдат уведомени.

Огънят е започнал от покрива и е обхванал третия етаж на сградата. Веднага на място са изпратени 5 пожарни и спасителни екипи.

Шефът на пожарната във Варна пред БНТ: Огънят в дома за възрастни хора в Рояк вече е загасен

"Хората от дома са евакуирани, пожарът е локализиран. След получаване на сигнала, незабавно към мястото са изпратени шест екипа на пожарната служба, които заварват сложна обстановка - силен огън от покрива и гъст задушлив дим. Предприемат се мерки по евакуация, но за съжаление 9 души губят живота си", съобщи пред БНТ директорът на РДПБЗН - Варна комисар Тихомир Тотев.

По думите му точният брой на обгазените хора не е ясен, а спешните екипи оказват необходимата помощ. Имахме пълно съдействие от властите, допълни Тотев.

Оцелелите обитатели след пожара в Рояк ще бъдат евакуирани в Аспарухово

"Ще бъдат евакуирани спасените, част от тях са трудно подвижни, но с помощта на кмета, автобус ще ги извози. Има и микробуси за тези, които не могат да се придвижват сами, които са лежащо болни", каза ст. комисар Атанас Михов, директор на ОД на полицията във Варна.

Тепърва ще се изясняват причините за пожара. Районът ще остане отцепен до утре сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов изрази подкрепата си към Майкъл Карик
Димитър Бербатов изрази подкрепата си към Майкъл Карик
Бившият адвокат на Доналд Тръмп отново е на свобода след 3-годишна присъда
Бившият адвокат на Доналд Тръмп отново е на свобода след 3-годишна присъда