НОВИНИ

"Троловете" и кампанията с фалшива агитация в интернет

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:34, 22.11.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Последата предизборна кампания за тази година не мина без фалшиви новини. До редакцията ни стигна сигнал на човек, който е открил фалшив профил със своята снимка и име, от който агитирали в полза на един от кандидат-президентите. Това провокира екипа ни да направи проверка в социалните мрежи - какви фалшиви новини се разпростравняват и колко хора им се поддават.

Григор Димитров може и да не подозира, но е оповестил избора си и за парламент, и за президент публично. Поне така става ясно от пост във фейсбук. В него се използва снимка на световноизвестния българин и така се внушава кого подкрепя.

Макар и неизвестен на широката аудитория, Тодор Михайлов също станал жертва на фалшив профил, който дошъл след заплаха.

"Сега ще ти спретна един профил с твоята зурла и име и ще те наглася из групите, сред познатите ти, боклук!", гласи заплахата.

Три дни по-късно фалшивият профил на Тодор е факт и агитациите започват.

"Бълват около час и нещо публикации и след това го трият или го скриват", обясни Тодор.

В разгара само на последната предизборна кампания троловете създават чудеса. Няма пощадени политици. Като например ляво ориентираната Корнелия Нинова, агитираща за десен избор. Герджиков, който връчил почетната титла - доктор хоронис кауза на бившия премиер. Кирил Петков, който щял да направи ваксините задължителни.

Някъде там обаче жълтото вдъхновение свършило. Думи срещу Апостола и в защита на Борисов, някога приписвани на Божидар Димитров, в тази кампания бяха подарени на Анастас Герджиков.

В горчивия си опит с тролове, Тодор вече се е научил да ги разпознава. В неговия случай техните профили видимо били създадени специално за изборите. Профилите на троловете обикновено се разпознават по кратката история, малкото приятели. За да вдъхнат доверие, може да са на престижен пост.

"Някои работят в прокуратурата, други в БНБ, трети никъде не работят. Регистрирани и в други групи, доколкото видях - в Кърджали, в Стара Загора, хубави момичета. С регистрация някъде от края на миналата година може би се появиха - явно като подготовка на предизборни кампании", разказва Тодор.

И преди да сме помислили, че всичко се върти около кандидатите за власт, виждаме че и Ванга остава непощадена. Някъде там някой е решил, че би било хубаво да е заела страна във вечния спор - Русия или Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитрий Пайет подаде жалба срещу фена на Олимпик Лион
Димитрий Пайет подаде жалба срещу фена на Олимпик Лион
От първо лице: Ужасът на свидетели на атаката в Уисконсин
От първо лице: Ужасът на свидетели на атаката в Уисконсин