НОВИНИ

Кога учениците онлайн се връщат в клас

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:18, 22.11.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Още
Снимка: Архив
Слушай новината

Повече от 62% от учениците от 1-во до 4-ти клас вече са в училище след тестване два пъти в седмицата. Тестове за малките ученици са осигурени до края на тази седмица. Очакват се нови доставки, които ще бъдат разпределени в рамките на 24 часа, заявиха от просветното министерство. А столичният кмет Йорданка Фандъкова ще предложи връщането на големите ученици в клас на ротационен принцип. Те вече повече от месец се обучават онлайн, защото все още няма тестове за тях.

Захари е седмокласник в столичното 140-о средно училище. Не помни откога не е излизал да пише върху бялата дъска. Не крие, че му липсва. След 7-и клас иска да учи във Ветеринарно училище и подготовката му е важна.

Онлайн обучението за мен особено не ми харесва, тъй като особено не получавам много знания. Може би почти всички не схващаме нищо.

Не могат толкова добре да разберат през телефон, лаптоп, таблет самия учител, обяснението на задачата, на урока, докато когато са в клас може да питат за всичко и им се обяснява всичко, смята Веселина Александрова, родител.

В столичното 140-о средно училище присъственото обучение за големите е важен фактор, тъй като голяма част от часовете им са практически. А предвид ситуацията, учителите са принудени да преподават смесено.

Имаме колеги, които преподават и в начален, и в прогимназиален, и гимназиален етап. Успяваме да се справим с всички необходими технически средства, които имаме и тук в училище, ако трябва да преподават оттук, съответно, ако имат часове само в електронна среда, могат да си останат и вкъщи, казва Мая Зафирова, директор на 140-о СУ "Иван Богоров".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова предлага на министрите на образованието и на здравеопазването големите ученици да се върнат в клас.

Лично аз очаквам през следващите дни да се вземе решение за връщане на големите ученици от 5-и до 12-и клас в училищата на ротационен принцип, защото загубиха твърде много и всяко следващо забавяне ще е фатално.

В училищата в 88 общини, в които заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души има ротация за по-големите ученици. Малките не се включват, тъй като учат присъствено с тестване два пъти седмично. При големите тестване няма, тъй като поради ротацията броят им е намален наполовина.

Въпреки че Бургас вече е в червената ковид зона заради спада на заболеваемостта от Регионалното управление по образование все още не са направили организация за връщането на по-големите ученици в клас на ротационен принцип.

В СУ "Константин Петканов" всички паралелки от 1-ви до 4-ти клас учат присъствено. Има готова организация да се върнат и по-големите ученици, ако получат разрешение за това.

Имаме достатъчно голяма база, за да спазим всичките мерки по изискванията и децата да са на разстояние, да са отделени на паралелки, да не се смесват, прогимназията ни е на един етаж, гимназията ни е на друг етаж. Разминали сме дневния режим, междучасия, каза Даринка Иванова, директор на СУ "Константин Петканов".

А родителите на децата в това училище се надяват скоро децата им да се върнат в реална учебна среда, а не да продължават да учат пред екрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Ужасът на свидетели на атаката в Уисконсин
От първо лице: Ужасът на свидетели на атаката в Уисконсин
Шефът на пожарната във Варна пред БНТ: Огънят в дома за възрастни хора в Рояк вече е загасен
Шефът на пожарната във Варна пред БНТ: Огънят в дома за възрастни хора в Рояк вече е загасен