НОВИНИ

Сергей Станишев пред БНТ: БСП достигна безпрецедентно дъно

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:38, 22.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Левицата е изправена пред сериозното предизвикателство - от една страна са преговорите за съставяне на кабинет, от друга - вътрешни проблеми за избор на председател.

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира тези теми в интервю предаването "Още от деня" на БНТ.

"Всеки социалист в България има притеснения за съдбата на БСП, защото тя е достигнала безпрецедентно дъно - от почти 900 000 до около 250 000 гласа. За първи път може да се говори за загуба не само на периферия, но и на ядро", заяви Станишев.

За него линията на консервативна левица не е идентичността на БСП, която иска да бъде модерна, европейска партия, да привлича и леви, и центристки гласове

Консолидация на лявото и разширение на центъра - трябва да се промени политиката, заяви председателят на европейските социалисти

"Искам да знам кои са тези членове на Националния съвет, които смятат, че всичко е окей и дават смел мандат на това ръководство, което по същество не пое отговорност за резултата, защото псевдо оставката е един трик за печелене на време", заяви Станишев.

Според Станишев пак се търсят виновни за ситуацията в БСП, в това число - вътрешната опозиция на партията и президента.

"Ясно е, че анексията на Крим не се основава на международното право и това е еднозначна и категорична позиция на ЕС. Това, което президентът е имал предвид, най-вероятно, е реалността, която в момента е такава", коментира той изказването на Радев по отношение на Крим.

"Аз гласувах за президент, който олицетворява преобладаващото желание на българските граждани за промяна на модела, което се прояви още на протестите миналата година, което се изрази и в последните три парламентарни избора", допълни председателят на ПЕС.

Вижте още във видеото

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сачева: Бумерангът на юмрука се върна и върху Румен Радев
Сачева: Бумерангът на юмрука се върна и върху Румен Радев
Александър Вучич поздрави Румен Радев за победата на изборите
Александър Вучич поздрави Румен Радев за победата на изборите