НОВИНИ

Корнелия Нинова остава начело на БСП до 22 януари и ще води преговорите за кабинет

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:36, 20.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Политика
Слушай новината

БСП свиква конгреса си на 22 януари. Дотогава Корнелия Нинова, която подаде оставка след вота, остава председател на столетницата.

На неприсъствен пленум Нинова получи 103 гласа в подкрепа на предложенията. Тя получи и мандат да води преговорите с "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" за съставяне на редовно правителство.

Само 19 от Националния съвет на БСП гласуваха против на днешния пленум. Критиките към Нинова бяха, че неприсъственото заседание е пречка за алтернативни предложения и дискусия.

Аргументите на ръководството за приемане на решения на подпис са два - първо да не се събират много хора на едно място в пандемията и второ - да се избегне риска от нарушаване на забраната за агитация в деня за размисъл с изявления и коментари.

Преговорният екип, който се води от Корнелия Нинова, включва още Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Христо Проданов.

Корнелия Нинова подаде оставка

Петте приоритета за преговорите, които социалистите определят са: социална политика, реформа в здравеопазването, образование, борба с корупцията, икономика и енергетика.

Възлага се на Изпълнителното бюро да определи хората, които ще участват в 18-те експертни групи за разговори с бъдещите партньори по сектори. Тези разговори трябва да се проведат от 23 до 27 ноември.

След две срещи с Кирил Петков Корнелия Нинова очерта и две червени линии - едната е, че БСП подкрепя Република Северна Македония, но съгласие за начало на преговори ще бъде дадено само, ако това не е за сметка на българския национален интерес и на българската история.

Втората червена линия е против въвеждането на така наречената "джендър идеология" и приемането на Истанбулската конвенция.

Нинова очерта и два, според БСП, най-важни приоритета за работата на новия парламент до края на годината - приемането на Бюджет 2022 и мерки, включително и законодателни, срещу скока на цените на електроенергията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд доближи Байерн на точка след успех над Щутгарт
Борусия Дортмунд доближи Байерн на точка след успех над Щутгарт
Проф. Иво Петров: Ковид може да "даде спусък" за сърдечно-съдови усложнения
Проф. Иво Петров: Ковид може да "даде спусък" за сърдечно-съдови усложнения