НОВИНИ

Пленум на БСП: С какви позиции социалистите влизат в преговорите за правителство?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:31, 20.11.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет на БСП се събира за първи път след изборите, за да определи преговорната рамка с "Продължаваме промяната".

Със 103 гласа "за" и 19 "против" Националният съвет даде мандат на Корнелия Нинова да преговаря с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" за съставяне на правителство.

Националният съвет на БСП реши Конгресът на партията да се проведе на 22-ри януари 2022 г. Докато той се произнесе с приемане оставката на Нинова, тя остава председател на партията.

Заседанието е неприсъствено и решенията ще се вземат на подпис. Аргументите на ръководството на БСП за това са два - да не се събират много хора на едно място заради ковид пандемията и в днешния ден за размисъл да не се рискува с коментари да се наруши забраната за агитация.

На пленума е предложено да се одобри преговорен екип, който се води от Корнелия Нинова и в него влизат Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Христо Проданов.

5-те приоритета за преговорите, които социалистите определят са: социална политика, реформа в здравеопазването, образование, борба с корупцията, икономика и енергетика. Възлага се на Изпълнителното бюро да определи хората, които ще участва в 18-те експертни групи по сектори.

След две срещи с Кирил Петков Корнелия Нинова очерта и две червени линии - едната е, че БСП подкрепя Република Северна Македония, но съгласие за начало на преговори ще бъде дадено само, ако това не е за сметка на българския национален интерес и на българската история.

И втората червена линия е против въвеждането на така наречената "джендър идеология" и приемането на Истанбулската конвенция. Конгресът на БСП ще бъде свикан на 22 януари. Той трябва да констатира оставката на Корнелия Нинова и да стартира процедура за пряк избор на председател на партията.

Корнелия Нинова беше избрана за председател на парламентарната група на левицата и одобрена да води преговорите за съставяне на правителство.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на Реал Мадрид замеряха и обиждаха Бейл
Фенове на Реал Мадрид замеряха и обиждаха Бейл
Родители на протест, настояват децата от 5. до 12. клас да се върнат в клас
Родители на протест, настояват децата от 5. до 12. клас да се върнат в клас