НОВИНИ

Да пестиш от ток по време на икономическа криза

bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 20.11.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Предприятие в Белослав е намерило начин да пести от сметките си за ток, въпреки високите цени на електроенергията. Завод за стъкло работи с много електричество, но успява да си произведе голяма част от него.

Данко Калчев и неговото предприятие работят с чуждестранни партньори, за да решат проблема с високите цени на енергийните източници.

"Решихме, че след като при нас имаме достатъчно слънце, имаме и вятър, който е над плавателния канал, най-добрият вариант е да ползваме слънчева или вятърна енергия", заяви Данко Калчев, собственик на завод за стъкло в Белослав.

От три години заводът има собствена фотоволтаична централа и система, която съхранява произведената електроенергията. Така предприятието купува много по-малко електрическа енергия.

"Тази година, при рязкото повишение на цената на електрическата енергия, ние можахме да достигнем около 70%, да намалим разхода във финансова стойност, в това което плащаме за електрическа енергия. Вчерашната фактура, която получих, е за 7500 лева, като допълнително съм си произвел електрическа енергия за около 2500 лева, която аз няма да платя на енергото, тъй като тя ми е подарена от слънцето", допълни Данко Калчев.

Вечер системите в завода акумулират по-евтина електроенергия от енергото, а през деня я изразходват за производството. Благодарение на алтернативните източници се захранва изцяло и подводницата-музей "Слава", която е на територията на завода. Според Данко Калчев държавата трябва да подпомогне малките предприятия, за да изградят подобни системи.

"Когато в Плана за устойчивост и възстановяване имаме именно пари за такива централи, всяко едно предприятие да направи такава собствена система, където и да съхранява енергия, и най-важното условие тази енергия да не се продава", каза още Данко Калчев.

Според предприемача, общините също могат да печелят, ако изградят подобни системи на покривите на санираните жилищни и обществени сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват автобуси, идващи от Турция, на "Капитан Андреево"
Проверяват автобуси, идващи от Турция, на "Капитан Андреево"
Селтикс надви Лейкърс при завръщането на ЛеБрон
Селтикс надви Лейкърс при завръщането на ЛеБрон