НОВИНИ

Ивет Горанова: За мен това е една невероятна година

ивет горанова мен една невероятна година
bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 20.11.2021
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската шампионка Ивет Горанова сподели, че бронзовият медал от Световното първенство по карате кумите е голям успех за нея.

Секунди след успеха в Дубай тя заяви пред БНТ, че това отличие допълва една невероятна година в живота ѝ. В категория до 55 килограма Ивет Горанова победи Дженифър Уорлинг от Люксембург с 4:1 точки.

"Искам да благодаря на всички, които отново бяха до мен и ме подкрепяха през цялото време. Щастлива съм от бронзовия медал, въпреки че бяхме дошли за златото. За мен това е един голям успех, защото след Олимпиадата нямах време за почивка и продължих подготовката. Бях много задоволена от олимпийското злато и ми беше трудно да се фокусирам за това първенство", каза тя пред Българската национална телевизия.

Състезателката заслужено оцени високо представянето си през годината, след като спечели олимпийско злато в Токио, бронзов медал от Световно първенство и първо място в Париж.

“За мен тази година е 10-ка. Не е 6-ица, а 10-ка. Толкова много отличия за една година, най-вече и олимпийското злато, за мен това е една невероятна година. Надявам се да имам още такива", си пожела тя.

21-годишната състезателка разясни процеса на подготовката за мача.

"В интерес на истината предишните 2 дни бяха много тежки на елиминацията и на репешажите и не само физически, но и психически. Вчера не исках да мисля за самата среща, исках само да се възстановя емоционално и физически, да се чувствам добре. Аз съм играла срещу Дженифър Уорлинг 3 пъти и 3 пъти съм я побеждавала и знаех, че ако играя така, както аз мога, ще я победя", добавя Ивет Горанова.

Тя разкри, че трите победи в предишните им сблъсъци са ѝ дали предимство.

“Съвсем леко, да. Не смеех много да се отпускам, защото среща със среща няма нищо общо. Една секунда разсейване от моя страна и можеше тя да победи. Гледах единствено да съм концентрирана”, допълни олимпийската шампионка.

Ивет Горанова поясни, че единствената неточност в участието и на турнира е дошло в мача срещу Анджелика Терлюга, който беше повторение на финала за олимпийското злато.

“Истината е, че Терлюга беше най-тежката ми съперничка и знаех, че ако премина през нея, пътят нататък ще ми бъде много лесен. Но имах само 3 минути от предишната среща с украинката, дори седях отстрани на тамито. Физически бях готова, трябваше ми още малко време да се подготвя психически за самата среща и самата противничка. Според мен това ми изигра лоша шега и въпреки че тя ме ритна и поведе в резултата, ако имах още малко време, щях със сигурност да обърна резултата”, каза още бронзоватта медалистка от Световното първенство.

Нейният личен треньор Ангел Ленков я поздрави след победата и не скри гордостта си.

“Аз съм много щастлив, много се гордея с нея. Тя въпреки всички трудности, въпреки малкото време, най-вече за почивка и за нова мотивация, успя да докаже, че заслужава този медал. Почете всички българи, почете федерацията, почете ръководството, всички нейна партньори, треньори, семейство и приятели. Знам, че, освен за себе си, тя го направи и за България”, категоричен бе Ленков.

Екипът сподели и бъдещите им планове, предвид новините, че каратето може да попадне в програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

“Там сме. Има време. Аз съм млада, на 21 години съм. Имам още поне 10 години, ако искам да се състезавам. Само да сме здрави", завърши Ивет Горанова.

“Това е една страхотна новина, не го знаехме това. Още един повод да празнуваме", допълни Ангел Ленков.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Репортер: Свобода Маданска - специален пратеник на БНТ в Дубай

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощ на театрите
Нощ на театрите
"Светът говори за...": Българката, която покори италианската музикална сцена
"Светът говори за...": Българката, която покори италианската музикална сцена