НОВИНИ

Корнелия Нинова подаде оставка

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:30, 16.11.2021 (обновена)
12707
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на партията, заради лошият резултат на парламентарите избори.

Тя нарече "Продължаваме промяната" президентска партия и обяви, че новата формация е отнела между 10-15% от гласовете на БСП. Въпреки тази оценка социалистите участват в разговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на редовно правителство.

Трудностите с машинния вот и ковид кризата са обективните причини за лошия резултата на БСП, каза Нинова. Но според нея субективните са много повече. Не е изненадана, че вътрешната опозиция отново иска оставката ѝ.

"Но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не я прави на пленум, а го прави публично в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че ИК на президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката. Да, имаме писмо с членове на ИК, които ми искат оставката", заяви Нинова.

Препоръча им да не се занимават с партийно строителство.

"Служебният кабинет да си гледа кризите, има достатъчно проблеми за решаване - цените, здравето. Да си гледат тази работа, да не инженерстват в БСП. На ИК да гледа балотажа", заяви Нинова.

Според нея желанието ѝ да реформира БСП, като ограничи вечните депутати и въвеждането на пряк избор на лидера на партията, както и борбата ѝ със задкулисието и зависимостите са формирали ядрото на вътрешната опозиция.

"Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство - да няма разправии, да няма публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на БСП", заяви Нинова.

Според нея тази опозиция през годините е била отглеждана от Бойко Борисов.

"Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите отношения, тя получава обществените поръчки и тя продължава със същата си работа вътре БСП", заяви Нинова.

По думите ѝ по време на предизборната кампания вътрешната опозиция е работила за "Продължаваме промяната".

"Новата президентска партия "Продължаваме промяната", която поздравявам за успеха, отне по изчисления на социолози, политолози между 10 и 15% от БСП", заяви Нинова.

В събота ще се събере Националният съвет на БСП, за да даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство. Трябва да вземе решение и за свикване на Конгрес, който да констатира оставката на Нинова и да избере временен председател, който да организира прекия вот за нов председател на БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Лечков за БНТ: Не се мисли за смяна на Ясен Петров
Йордан Лечков за БНТ: Не се мисли за смяна на Ясен Петров
Затваря триажният кабинет в Дупница
Затваря триажният кабинет в Дупница