НОВИНИ

Как се отразява на зрението онлайн обучението?

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 16.11.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

През последните две години рязко се е увеличил броят на децата, които страдат от късогледство. Тенденцията не е само у нас, но и по целия свят. Затова лекарите вече говорят за пандемия от миопия. Основните причини за нея са продължителното стоене на децата пред екран, както и все по-краткото време, което те прекарват на открито.

Седмокласничката Ивайла Атанасова е с късогледство от 4 диоптъра и половина. През последните месеци има силни болки в главата и затова родители ѝ я водят на очен лекар.

"Повече към обяд започва да ме боли, след като стоя дълго на компютъра и това е лошото, че почти цял ден трябва да сме на компютъра, защото повечето домашни трябва да ги правим онлайн", споделя 13-годишната Ивайла Атанасова.

Причината за главоболието на Ивайла е продължителното стоене пред компютъра. Затова лекарят съветва момичето по-често да почива.

"Разходки сред природата без телефон по всяко възможно време, да не се забиваме в телефоните, както всеки прави в момента", допълни Ивайла Атанасова.

За да не напрягат очите си по време на дистанционното обучение, децата не трябва да ползват телефон или таблет, особено в легнало положение, тъй като тогава се скъсява дистанцията с екрана.

"В свободното време да стимулираме децата, ако трябва да обикалят в апартамента, да излязат на терасата, да направят нещо различно", заяви офталмологът д-р Галина Филева.

Даниела Илиева е майка на първокласник, който също има висок диоптър. Тя се притеснява, че онлайн обучението ще влоши състоянието на детето.

"Ние сме с лаптоп, много близо гледа, навеждаме се, винаги след като напише някоя задача, упражнение, казвам да се обляга назад, да гледа малко наляво и надясно", добави Даниела Илиева, родител.

За да се намали вредният ефект от електронните устройства, лекарите съветват родителите екранът на компютъра да е на около 60 см от очите.

"Мониторът да е възможно по-голям, да бъде на нивото или леко под нивото на очите на детето, да бъде добре настроена яркостта и контраста на екрана", каза още д-р Галина Филева.

Според специалистите друг проблем през последните 2 години е, че родителите пренебрегват профилактичните прегледи на децата. Така очните проблеми не се диагностицират навреме, а лечението става трудно, понякога дори и невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билал Бари преподписа с Левски
Билал Бари преподписа с Левски
За първи път в историята: Жена е избрана за председател на КС
За първи път в историята: Жена е избрана за председател на КС